A világ legbiztosabb helye

De nagy gondja van annak, a kinek sok pénze van. Örökösen az a gondolat bánthatja, hogy a világ valamennyi zsiványa és betörője szövetkezett az ő megrontására. Bizony, nagyon sok gazdag ember egész éjszakán át nem tud aludni, attól félve, hogy kirabolják. Hiába teszi pénzét, vagy értéktárgyát valami jónevű bank letéti szekrényeibe, oda is eljuthat a betörők szerszáma és akkor bottal ütheti nyomát a vagyonának.

A nagy bankok, mint például az Angol Bank, erős aczélpánczélokkal burkolt pinczeboltozatokba zárják azokat a kincseket, melyeket a világ pénzfejedelmei rájuk biznak. Ezeknek a pánczéltermeknek az a hibájuk, hogy dinamitrobbantásoknak nem tudnak ellenállani és nagy tűzvész esetében annyira áttüzesednek, hogy a bennük lévő letéteket a megsemmisülés veszedelme fenyegeti. Illetőleg, ezek a bankok azt állitják, hogy az ő pánczéltermeik minden veszedelemnek ellenállanak – de azért még nem próbálták ki, hogy pl. jó adag dinamittal felrobbantsák a pánczéltermet.

Nos hát, most már erre is van példa. A philadelphiai kereskedelmi tröszt egy olyan pánczéltermet épittetett, a mi mindenféle veszedelemmel szemben sértetlenül marad. Nincs az a betörőszerszám, a mi rést tudna verni az aczélfalain. Még a dinamitrobbanásnak se enged s ezt az épító-czég ki is próbálta. A mellett olyan rossz hővezetőjű anyaggal van bélelve, hogy a legnagyobb tüzvész is érintetlenül hagyja a pánczélterem szekrényeibe és fiókjába zárt értékeket. Ennek a nagyszerű letéti teremnek képét itt láthatják olvasóink.

Kerek kapuja nyitva van, láthatjuk, milyen hatalmas pánczél burkolja a termet. A kapu kivülről tökéletesen sima, még egy karczolás sincs rajta, a mibe valami ujfajta, még ismeretlen erejű betörőszerszám belekapaszkodhatnék. Kulcslyuk sincs rajta, a kaput egy különös kombinácziós zár nyitja, a melyet a világ valamennyi nyelvének betűivel összeállított jelszóra lehet beállítani. Mondjuk, hogy a jelszó például „pénz”, akkor az, a ki bezárta a szekrényt, először a p betűnek megfelelő zárt igazítja be, aztán az é betűnek megfelelőt és így tovább. Kinyitni is csak ugy lehet a kaput, ha ezeknek a betüknek megfelelő szerkezeteket ugyanebben a sorrendben igazitjuk be.

Látható ennélfogva, hogy a termet csak az nyithatja ki, a ki a jelszót tudja, a mi minden bezárás alkalmával változhatik. A ki a jelszót nem tudja, annak évezredekre lenne szüksége, mig a különféle betűösszeállításokat végig próbálva ki tudná nyitni a kaput. Megjegyzendő, hogy az ilyen próbálgatást is lehetetlenné teszi az a szerkezet, a mely automatikusan jelt ad az őrségnek, mihelyt valaki hibás jelszó alapján akarja kinyitni a kaput.