A Bábel tornya

A Bibliában olvashatjuk – Bábel tornyának történetét. A Biblia szerint e torony miatt van a világon annyiféle nyelv. Mózes első könyvében azt olvassuk erről a toronyról:

„Mind az egész föld pedig egy nyelven szól vala és a szólásnak beszéde egy vala. És mikor napkelet felől kiindultak volna, találnának a Sinhár földében egy mezőt és lakoznának ott. És mondának egymásnak: Jer, csináljunk téglákat és égessük jól meg; és a téglák kő gyanánt valának ő nekiek és az enyv mész gyanánt. Mondának annakokáért: Jertek, épitsünk magunknak várost és tornyot, melynek magassága az eget érje és ily módon szerezzünk magunknak nevet, mert netalán eloszlunk az egész föld szinére.

Leszálla pedig az Ur, hogy látná azt a várost és tornyot, melyet épitenek vala az emberek fiai. És az Ur mondá: Ime e nép egy és mindnyájan nékiek egy nyelvek vagyon; és mivelhogy ezt kezdették mostan művelni, ezután semmi meg nem tarthatja őket, hogy szinte ezenképen ne cselekedjenek mindenekkel, a melyeket vakmerőképen elvégeztek cselekedni.

No azért szálljunk alá és veszitsük eszét ott az ő nyelveknek, hogy egymásnak beszédét meg ne értsék. Ilyen módon szélesztette vala el őket az Ur onnét az egész földnek szinére és megszünének épitni a várost. Annak okáért nevezé minden annak nevét Bábelnek, minthogy az Ur ott vesztette volna eszét az egész föld nyelvének és az Ur onnét szélesztette volna el őket az egész földnek szinére.”


A tudósok régen kutatják, hogy miféle történelem alapja van ennek a bibliai elbeszélésnek. A régi Babilonia területén végzett kutatások azt igazolták, hogy a babilóniaiak csakugyan épitettek óriási tornyokat, a melyek részint katonai őrhelyül, részint pedig csillagvizsgálóul szolgáltak.

Herodotus görög történetiró is megemlíti, hogy volt egy ilyen óriási torony Babiloniában s a legtetején, mint neki elbeszélték, nagy templom volt, ebben pedig ágy és asztal. Az emberek azt állitották, hogy az Isten időnként leszáll az égből a toronyba s akkor abban az ágyban aludt. „De ezt én nem hiszem” – teszi hozzá a görög történetiró.

Egy Kirchner Athanasius nevü német tudós megrajzolta kutatásainak alapján a Bábel tornyát s ezt a képet mutatjuk itt be olvasóinknak. Ilyen lehetett a hires torony.