Hazánk népszokásainak megismertetése

Olvasóink hétről-hétre tapasztalhatják, hogy lapunk, a mely a maga jellegzetességével az egész magyar sajtóban egyedülvaló, lépést igyekszik tartani a hasonló tartalmu külföldi hetilapokkal. Fotografusaink a világ minden részében megörökitik számunkra a legnevezetesebb eseményeket s hétről-hétre gyönyörü képekben mutatjuk be ezeket az olvasóinknak.

Hazai fényképészeink munkáját most olyan ujitással teszszük teljessé, a milyenre eddig csak a legnagyobb angol és franczia ujságok vállalkoztak. Kulturális feladatot akarunk teljesiteni ezzel az ujitásunkkal, a mely kétségkivül általános örömet fog kelteni mindazokban, a kik hazánk megismerését a legszebb kulturális feladatok közé sorozzák.

Hazánk a föld bármelyik részével vetekedik szépségében, változatosságban és érdekességben. Sehol sincs annyi jellemző, kedves népszokás, mint itt. Mi most vállalkozunk arra, hogy mindezeket bemutatjuk olvasóinknak és pedig eredeti fényképfelvételek alapján. Hazánk népeinek sokféle eredetiségét fogják feltárni s az utókor számára megörökíteni ezek a képek.

Az ilyen feladat természetesen nem könnyü s nemcsak sok munkával, hanem rengeteg költséggel is jár. Mi azonban semmitől sem riadunk vissza, ha arról van szó, hogy lapunkat minél érdekesebbé tegyük s olvasóinknak minél több gyönyörüséget szerezzünk s az ismeretekben minél otthonosabbá tegyük őket.

Uj feladataink czéljából szerződtettük a hires magyar világjáró-fényképészt, Müllner Jánost, a ki a feleségével együtt már bejárta gyalog majdnem egész Európát, sőt Ázsiának egy részét is. E világjáró házaspárt most utnak inditottuk egész hazánk bejárására s feladataikká tettük, hogy minden nemzetiség között megforduljanak, minden nevezetes helyet bejárjanak. Müllner János utközben le fog fotografálni lapunk számára mindent, a mi egy-egy érdekes, jellemző és kedves népszokást tár olvasóink elé, hogy ezekből gyönyörködve ismerjék meg hazánk lakosságainak legjellemzőbb tulajdonságait.

Ilyen nehéz és költséges feladat teljesitésére, mint emlitettük, eddig csak a legnagyobb külföldi képeslapok vállalkoztak s nagy az örömünk, hogy ebben is versenyezhetik velük a Tolnai Világlapja. Megjegyezzük még, hogy a népszokásokat nemcsak képekben fogjuk megismertetni, hanem egyuttal érdekes ismeretterjesztő czikkekben. Az eredeti fotografiai felvételek ezeknek az érdekes ismeretterjesztő czikkeknek illusztrácziói lesznek.

A világjáró házaspár elindul utjára és pedig gyalog. Karjukon levő széles szalag aranybetüs felirása tudtul adja mindenkinek, hogy ők a „Tolnai Világlapja” számára és megbizásából járják be gyalog hazánk minden részét. Bemutatjuk itt a világjáró házaspár arczképét.