Danilo trónörökös

Az elmult héten riasztó hír érkezett át Montenegróból, jelezvén, hogy ott kitört a forradalom. A hírt természetesen csak fentartással lehetett fogadni, mert Montenegróban a belső forradalom ritka jelenség és csak akkor vehető komolyan számba, ha valamely külföldi, szomszédos ország érdekeivel hozható kapcsolatba.

Ezuttal azonban a forradalom híre annyiban bizonyult valónak, hogy tulajdonkép összeesküvést fedezett fel a kormány, még pedig Daniló herczeg, a jelenlegi trónörökös érdekében. Az összeesküvők, a kik jórészt a katonaság köréből való, megunták Miklós fejedelem békés uralmát és mindenáron valamilyen harczi vállalkozással szerették volna könnyen hevülő vérüket lecsendesíteni.

A kormány azonban nyomára jött még idejekorán az összeesküvésnek, igen sokakat letartóztattak, mintegy hetven katona és husz tiszt pedig átmenekült a határon és felvétette magát a török hadseregbe.

Az összeesküvésnek állítólag nagyszerb politikai háttere volt. Hogy Daniló herczegnek volt-e és mennyiben része az összeesküvésben, arról a hiradásunk nem tesz említést. Hivatalosan még tagadják az egész esetet és talán el is titkolhatták volna, ha nem érkezik híre annak, hogy a katonák és tisztek átmenekültek a török határon. Daniló különben kijelentette, hogy távol áll az összeesküvéstől.