A Haverda-ügy végtárgyalása

Özv. Haverda Boldizsárné, szabadkai vagyonos asszony gyilkosa: Jánossy Aladár és két vádlotttársa: Haverda Mária és Vojtha Antal szenzácziós bünpörének tárgyalása foglalkoztatta a napokban az ujságolvasó közönséget.

A szabadkai gyilkosság előzményei, a gyilkosság elkövetése, a tettes és két vádlott társa közötti viszonynak a nyilvánosságra jutott részletei izgalmasabbak bármely szenzácziós regénynél. Ez nyilvánult meg a tárgyalás iránt érdeklődők sokasága és a napilapok tudósításait mohón olvasók kiváncsiságában.

Az érdeklődők véleménye megoszlott a tárgyalás folyama alatt a vádlottak iránt. Különösen mióta Jánossy visszavonta Haverda Mária és Vojtha ellen tett előző terhelő vallomásait. Sajátságos lelkijelenségek késztették Jánossyt arra, hogy Haverda Máriát és Vojthát mint ártatlanokat tüntessse fel az esküdtszék előtt.

Ez a beteglelkü, bomlott idegzetü fiatal ember még most is szereti azt az asszonyt, a ki miatt a lejtőn annyira alágurult, hogy gyilkolt. Ezért sokak szivében egy kis szánalmat is tudott felkelteni, pedig egész lénye, multja és bünös cselekedete gyülöletessé tették őt az emberek előtt. Most bünbánóan, testben és lélekben megtörve szenvedi végig a gyilkos lelki gyötrelmeit, mely nem annyira a megbánásban, mint inkább a büntetésből való félelmében nyilvánul meg.

Lapunk zártakor még folyik a tárgyalás, uj és uj szenzácziókkal gazdagodva, a melyről bőven gondoskodtak nemcsak a vádlottak, hanem a védőik és tanuik is. Különösen feltünést keltettek dr. Winchkler dr. kir. ügyész és Petrich kapitány ellen felhozott panaszok. A szenzácziós tárgyalás főszereplőinek arczképét ezuttal ismételten bemutatjuk olvasóinknak.