A kinai anyacsászárné temetése

Elképzelhetetlen furcsa szokások között ment végbe annak idején az özvegy kinai anyacsászárné és fiának a temetése. Ezeket a furcsaságokat megismerni kész tanulmány és talán maguk a kinai alattvalók is csak annyit tudnak róluk, a mennyit a császári parancsok elmondanak ezekről.

Az anyacsászárné temetése alkalmával például a halottas menet utján két oldalt gyalogos és lovaskatonák, zászló és jelvényvivők állottak, számszerint háromezren, csakhogy ezek mind kemény papírból, szőszből, fából voltak. Ugy állottak ott, mint a czövek, a mi természetesen szabályos külsőt kölcsönzött a menetnek, de egyébként hozzájárult a nagy érthetetlenség fokozásához.

Az alkirály megengedte, hogy ezt az utvonalat lefotografálják, a miért aztán szigoru dorgatoriumban volt része. Mi európaiak, a kik nagyon is szeretünk mindent kritizálni, ugyancsak furcsának véljük ezeket a sajátságos nemzeti szokásokat, a melyekhez pedig kétségtelenül évezredes hagyományok emléke füződhetik.

Kínában a császári hatalom tudvalevőleg korlátlan, persze ugy értve ezt, hogy ha a király kiskoru, akkor a korlátlan hatalmat rendszerint egy befolyásos alkirály gyakorolja, a ki nem ritkán expediálta el a másvilágra az utjában álló királyt.

Az elhunyt anyacsászárnéról és fiáról is erősen tartja magát a hit, hogy nem a természet rendes törvényei szerint hagyták el az árnyékvilágot, hanem gyilkosságnak estek áldozatul.