A velenczei bünper

A velenczei esküdtszép a mult héten márczius negyedikén kezdte el Tarnowszka grófnő, született O’ Kurka Mária bünpörének tárgyalását, a mely rajta kívül még a kedvesei, Naumow Nikola és Prilukov Donát, meg a komornája, Perier Elise ellen irányul.

Ismeretes, s mint annak idejében is közöltük. 1907 szeptember negyedikén délelőtt nyolcz óra tájban Komarowszki gróf lakásán megjelent Naumow volt orosz katonatiszt és bejelentette magát a szobalánynyal, a nélkül, hogy a nevét megmondta volna, Komarowszki, a ki akkor még ágyban hevert, rögtön felkelt és kiment az előszobába.

Abban a pillanatban, a mikor barátságosan kezet nyujtott az érkezőnek, Naumow előrántotta revolverét és többször elsütötte azt. Az egyik golyó halálosan megsebezte Komarowszkit, de még volt neki annyi ereje, hogy segítségért kiáltson.

Nagynehezen a lépcsőkhöz vánszorgott és hörögve megkérdezte a szökni készülő Naumowtól:
- Kedves barátom. Miért akart engem megölni? Mit vétettem én magának?
- Önnek nem szabad nőül venni Tarnowszka grófnőt – válaszolta Naumow
- Nem gondolt arra, - jegyezte meg a gróf – hogy nekem nyolczesztendős anyátlan fiam van, a kinek nemsokára atyja sem lesz?

Naumow annyira meghatódott, hogy a sebesültre borult és sirva fakadt. A segélykiáltásra odasiető emberek azt hitték, hogy Komarowszki öngyilkosságot követett el és a síró Naumow az ő barátja. Igy történhetett meg, hogy Naumow zavartalanul eltávozott a házból. De később Veronában letartóztatták.

Lenn az utczán a ház előtt Prilikow őrt állt és abban a hiszemben, hogy a merénylet helyére hívott rendőrök elfogták Naumowot, kereket oldott és visszautazott Bécsbe. Négy nap mulva Komarowszki gróf belehalt a sebébe.

Eleinte a vizsgálat azt vélte, hogy a gróf szerelmi drámának lett az áldozata, utóbb az a meggyőződés alakult ki, hogy Komarowszkinak sokkal inkább rideg anyagi dolgok miatt kellett elpusztulnia és hogy Naumow a véres cselekedetet az igazi czél ismerete nélkül, mint a kapzsiság és harag eszköze hajtotta végre.

Megállapították, hogy a büntény előtt néhány nappal Tarnowszka grófnő a komornájával és az álnéven szereplő Prilukovval a bécsi Bristol-szállóban lakott és hogy ott Komarowszki augusztus huszonkettedikén az Anker-társaságnál a grófnő javára életbiztosítást kötött fél millió frankra, a mely összeg a halála után fizetendő, még akkor is, ha meggyilkolják őt.

Ugyanaz időtájt az orosz konzulátuson végrendeletet csinált, a melyben vagyonát Tarnowszka asszonyra meg annak fiára testálta és a saját fiának csak a kisebb részt juttatta. Mikor a gyilkosság megtörténte után Tarnowszka grófnő a komornájával visszatért Bécsbe, hogy ott Prilukovval találkozzék, mindhármukat letartóztatták és a kiszolgáltatási tárgyalások befejeztével Velenczéba vitték.

A szenzácziós bünper tárgyalása alkalmából ezuttal ismételten bemutatjuk a gyilkosság áldozatát és a vádlottakat.