A szobrász-fakir

Rendkívül érdekes, nem mindennapi bünesetet derített ki a mult héten a budapesti főkapitányság. Az eset annyival is érdekesebb, mert a büncselekmény elkövetőjének személye körül a legkülönbözőbb verziók keringtek. Egy fiatal, alig 23 éves magyar származásu szobrászművész a legagyafurtabb módon csalt ki egy hiszékeny ügyvédjelölttől 9240 koronát.

Az eset hőse Vamperszky Antal festő- és szobrász-művész. Tizennyolcz éves kora óta külföldön tartózkodott és akkor jött a fővárosba. Bejárta egész Törökországot, Perzsiát és Indiát, a hol barátságot kötött a dervisekkel és fakírokkal. Másfél esztendeig hindusok között élt s ez alatt az idő alatt elsajátította a hindu okkulista tudományt.

Mikor a fővárosba érkezett, megismerkedett oly egyénekkel, a kik a Kelet csodás titkainak megismerése után áhítoznak. Ezek aztán felvették a budapesti teozófiai társaságba, a hol előadásokat tartott a Kelet csodás tanairól.

A társasághoz, a melynek kizárólag tudós emberek voltak tagjai, tartozott dr. Nagy Béla ügyvédjelölt is. Közte és Vamperszky között csakhamar benső barátság keletkezett, a melyet Vamperszky arra használt fel, hogy a különben müvelt ügyvédjelöltet egészen a hatalmába kerítette. Elhitette vele, hogy van egy indiai társaság, a mely tagjait kioktatja a hindu okkulista tudományból. Ez azonban sok pénzbe kerül s így különféle czímen nagyobb összegeket csalt ki tőle.

Ez alkalomból bemutatjuk ugy dr. Nagy Béla, mint Vamperszky, valamint a fakír sajátkezüleg mintázott szobra után készített fényképét.