Az ököritói katasztrófa

Az a borzalmas katasztrófa, melye a szatmármegyei Ököritó község lakosságát sujtotta, felejthetetlen gyászt hozott az egész országra.

Azt a háromszáznál is több halott, a magyar nemzet halottai, mert egy egész kis nemzedék pusztult el a könnyelmüség-okozta gyehanna tüzében. Csupa fiatal munkaerő, mind szintiszta magyar.

E helyütt nem részletezzük a hírlapokból nagyon is jól ismert katasztrófa részleteit, csupán a nagy tömegtragédia helyén megjelent fényképészeink eredeti felvételeivel igyekszünk szemlélhetőbbé tenni az ököritói pusztulás egyes részleteit.

A megdöbbentő katasztrófa után beállt epizódok vannak tuloldali képeinken megrögzítve: a katasztrófa szomoru helye, a friss hantokkal telt temető, a lakóiktól üresen maradt házak, a temetés, mind, mind azok a szivetfacsaró epizódok, melyeket sem képben, sem írásban nem lehet a valósághoz híven kifejezni.

Az ököritói borzalmas katasztrófa helyén megjelent fényképészeink az itt látható fényképfelvételekben rögzítették meg a katasztrófa helyét és azokat a megrendelhető jeleneteket, melyek a katasztrófa után lejátszódtak.

1. Ökörító községnek egyik utczája, melyből a szülők mind elpusztultak, a házakban csak egy-egy árva kis gyermek maradt.
2. A temető uj sírdombjai, melyek alatt a felismert holttestek pihennek. A sirok előtt a szerencsétlenek egy-egy hozzátartozója zokog.
3.  A gyászos katasztrófa helye. A füstös gerendák között a földön láthatók az elpusztultak testrészei, melyeket később egy közös sírba hordtak. Körülötte áll a falu és környék gyászoló közönsége.
4. Egy gazdátlanul maradt ház, a melynek nyolcz tagból álló lakói mind odavesztek.
5. Részlet a koporsók sírbatételéről. A sírt az elhunytak hozzátartozói állják körül.

6. Szekereken a temetőbe szállított koporsók. Hatvan összeégett szerencsétlen holttestét temették akkor, mikor fényképészünk ezt a felvételt készítette.
7. A katholikus temetőben, a hol két elpusztult holtestét temették el.
8. Képünk azt a fájdalmas jelenetet ábrázolja, a mikor az összesült husczafatokat, csontdarabokat s hamuvá égett ruhákat kocsiba rakják, hogy egy közös sírba helyezzék el a temetőben.
9. A legtöbbet vesztett szerencsétlenek, a kiknek összesen ötvennégy hozzátartozójuk pusztult el a tűzben.
10. A felismerhetetlenségig összeégett holttestek között czigányok csendőri fedezet mellett kutatják át a halottakat.