Afrikai népek

Az ember az Isten legszebb teremtménye – ezt szokták mondani. De önzők vagyunk, mert ezt csak magunkra értjük s nyomban megváltozik ebbeli véleményünk, ha az afrikai népekről van szó. Kétségtelen, hogy a mi szemünkbe nem sok szépet fedezhetünk fel az afrikai népeken, sőt borzadva nézünk az ábrázatukra.

E gyönyörü képcsoportozatunkon például egyetlenegy európai ember sem volna képes felfedezni egy szép arczot. Az összes afrikai benszülöttek képviselve vannak ezen a csoportképen. Rettenetes arczok; valóban ráillik ezekre az emberekre a „vad” elnevezés.

Láthatjuk a képen azt is, hogy egyik-másik benszülött milyen furcsa módon ékesíti magát. Tehát még náluk is van szépérzék s azt az arczot, a melyet mi rutnak, rettenetesnek látunk, ők gyönyörünek látják. S érdekes, hogy az európai ember alig tudja felfedezni a különböző arczvonásokat ezen az exotikus embereken. Valamennyit egyformának látjuk a nagy szájukkal, kidülledt szemükkel, lapos orrukkal.

Ők is így vannak velünk. Amerikai kivándorlók mesélik, hogy eleinte, a míg a szemük hozzá nem szokott, nem tudták megkülönböztetni az egyik négert a másiktól; valamennyit egyformának látták. Persze eleinte csak a feketeségük ragadta meg a figyelmüket s az arcz egyformaságnak látszatát a tipikus vonások okozták. Valamennyi exotikus fajnak megvannak a maga tipikus vonásai.