Rutkai Ráth Péter

A mai kitüntetések napról-napra szaporodó tömkelegében végre egy érdemes férfiura is sugárzott a királyi kegy. Nem szándékszunk köznapi összehasonlitásokat tenni másminemü rendszeres jutalmazások és Ráth rangemelése között, — nem pedig azért, mert evvel a finom disztinkcióval az ő tényleg megszerzett érdemeinek valóban tartozunk. 

E kitüntetés, a társadalom legszélesebb köreiben élénk viszhangra s igaz örömre talált.
Az ő egyéniségét mindenütt népszerüvé, kedveltté és szeretetreméltóvá tette az emberekkel való érintkezése ugy a hivatali, mint a magánéletben. Ritka előzékenységgel, szolgálatkész figyelmességgel és szives készséggel intézte a mások ügyét s ott, ahol csak segithetett a mások érdekén — ott segitett. 

Kitartó vasszorgalommal és meg nem szünő munkával a kassa-oderbergi vasut fellendüléséhez nagyban hozzájárult s mint igaz és jó hazafi hazája iránti szeretetét és háláját róta le, a midőn többek közt megalapitotta az iglói internátust, hozzájárult a Tátrának világhelylyé tételéhez stb. stb. 

Rutkai Ráth Péter magyar kir. udvari tanácsos a csaczai kerület volt országgyülési képviselője Budán 1842. augusztus hó 6-án régi budapesti patricius családból született. 

Ráth Péter középiskolai és müegyetemi tanulmányainak befejezése után, mint mérnök 1865-ben kezdte meg az akkor épült pest—losonczi vasut épitésénél mérnöki gyakorlatát, majd e vasut üzembehelyezése után, a vasut üzemében volt alkalmazva.

Innen a kassa—oderbergi vasuthoz nyervén meghivást, e vonal nyomjelzési munkálataiban, mint osztályvezető-mérnök vett részt, majd pedig gróf Mikó Imre, a kiegyezés után megalakult kormány első közmunka- és közlekedési ministere, e ministerium müszaki osztályába hivta meg és azóta egészen Baross Gáborig valamennyi közlekedési minister oldalán, kezdetben müszaki szolgálatban, később a ministerium vasuti és hajózási főfelügyelőségében, mint magyar kir. vasuti és hajózási főfelügyelő vett részt a közlekedési ügyek intézésében. 


1888-ban megüresedvén a kassa—oderbergi vasutnál a vezérigazgatói állás, a társaság Baross Gábor ajánlatára Ráth Pétert választotta meg, ügyvivő-igazgatójának nevezte ki, mely minőségben most is müködik. Ő felsége 1880-ban a Ferencz József rend, 1894-ben a magyar nemesség adományozása által tüntette ki. Ugyancsak ő Felsége 1896-ban a millenáris kiállitás vasuti osztályának rendezése körül szerzett érdemeiért királyi elismerésben részesitette s 1899-ben magyar kir. udvari tanácsossá nevezte ki. Birja ezenkivül a szerb kir. Takova rend kontur keresztjét, a bolgár érdemrend nagykeresztjét, alelnöke a Budepest-terézvárosi kaszinónak, diszpolgára Igló, Zsolna, Rózsahegy, Ruttka, Csacza és Polgár városoknak. 

Nagy elfoglaltsága mellett Budapest székes fővárosi törvényhatósági bizottsági tag módot talál a városi ügyekkel való foglalkozásra is.