Uj jéggyárak

Ujabban ismét a következő uj jéggyár-alapitásokról kaptunk hirt:

Pakson Bálint Lajos nagyvendéglős és Szülner Mihály gépész akarnak jéggyárat létesiteni.

Győrött a meglevő két jéggyárhoz a Krámer Henrik és fia szikvizgyáros cég épitteti meg a harmadik jéggyárat, melynek terveit az augsburgi Riedinger-cég készitette, villamos berendezését a városi villamtelep szállitja, elektromótorait pedig Komlós és Kertész budapesti mérnöki cég. A gyár naponként 50 q jeget fog előállitani.

Cegléden a város a közvágóhiddal kapcsolatban épittet jéggyárat.

Ungvár város legutóbbi közgyülése elfogadta Rozgonyi József és társai ajánlatát egy jéggyár felállitására azzal, hogy jégárusitásra 10 évre kizárólagos jogot nyernek.

Eperjesen szövetkezet van alakulóban Stark Zsigmond mérnök kezdeményezésére, jéggyár létesitésére. A vállalatot 50,000 K tőkebefektetéssel tervezik, amelyet 2000 drb 25 koronás üzletrész jegyzésével fognak biztositani. Az Eperjesi villamossági rt. máris 100 üzletrészt jegyzett, azonkivül a város is kilátásba helyezte támogatását.

Léván Krajtsik Jenő gazdasági egyesületi titkár kezdeményezésére indult meg mozgalom egy jéggyár felállitására.

Torda város képviselőtestülete Hajdu Ödön városi állatorvos inditványára elhatározta, hogy a közvágóhidon jéggyárral kapcsolatos jéghütő-berendezést létesit.

Pécsett az iparosok értekezletet tartottak a fenyegető jéghiány és drágaság megelőzése végett és elhatározták, hogy ajánlatot tesznek a Pécsi sertéshizlalda rt. igazgatójának, hogy ha a sertéshizlaldával kapcsolatos gőzmalom gépeinek most el nem használt erejének igénybevételével 50 mm. jég gyártására berendezkedik és a jeget blokkonként 20 fillérrel szállitja, tiz évre vállalnak egyetemleges kötelezettséget első sorban a husvágók, kávésok, cukrászok stb.,  hogy szükségletüket ott szerzik be. A sertéshizlalda igazgatója, Grötz Gyula most sürgősen megejti a szükséges számitásokat, majd mivel a magyar gyárak tulhalmozott munka miatt most nem szállithatnak, haladéktalanul külföldi gyárosokat keres fel, hogy tájékozást szerezzen, május 1-ig üzembe helyezhetné-e a jéggyárat és hamarosan nyilatkozni fog, megkötheti-e a jégfogyasztókkal a szerződést.


Szentes város a jéggyár részére szükséges gépek szállitásával a Röck István gépgyár rt.-ot bizta meg, a hajtóerő szolgáltatására nézve pedig a Hazai általános villamossági rt.-gal szerződött.

Gyula város legutóbbi rendkivüli közgyülésén elfogadta Szabó Emil budapesti cég ajánlatát, aki tartozik 100 mm. napi gyártásra berendezett jéggyárat felállitani. A város egyszersmindenkorra 20,000 K segélyt és ingyen telket ad, a jéggyár 10 év mulva a város tulajdonába megy át. A gyár tartozik járvány elleni védelemre jeget ingyen adni.

A szekszárdi képviselőtestület a tanács javaslatára megbizta a polgármestert, hogy a jéggyárat 48,000 K-ig terjedhető költséggel állittassa fel lehetőleg junius 1-re. A tanács aláirásokkal 5 évre biztositott körülbelül 30 mm. jég napi fogyasztást, ami a jéggyár fennállhatását feltétlenül biztositja. A jég ára az idén azoknak, kik már most előjegyeztek, métermázsánként 3 K lesz.

Szeged város tanácsa elhatározta vágóhidi jéggyárának 30,700 K költségen leendő kibővitését.

Békésen a gróf Wenckheim-féle uradalom jéggyárat állit fel.

Komáromban részvénytársasági alapon van jéggyár alakulóban.

A galgóci gróf Erdődy-uradalom 25 mm. napi termeléssel jéggyárat szándékozik felállitani.

Sátoraljaujhely város elfogadta Bettelheim Sándor ottani lakos ajánlatát, amely szerint jéggyárából naponta 100 mm. jeget 300 koronáért hajlandó szállitani.