Egy új leánynevelő-intézet a fővárosban

Könnyed, sugár leány-alakok integetnek az alábbi képekről, a legszebb testgyakorlat: munka közben, de nem az íróasztal fölé görnyedten, hanem hasznos és egészséges foglalkozásban, kertészkedve, virággal, baromfival s a konyhában foglalatoskodva, no meg egy kissé varrogatva is.

Egy jótékony szándékú gazdag budapesti polgár, Amizoni Károly tette számukra lehetővé, hogy ezekbe a foglalatosságokba beletanuljanak, vagyonából nagy összeget hagyva az államra, egy olyan intézet alapítására, a melyben nem valami különleges életpályára nevelik a leányokat, hanem megtanítják a mai társadalomban specziálisan nőieknek tartott foglalatosságokra. 

Az intézetet tavaly állította fel a közoktatásügyi miniszterium künn a Városliget mögött, az Amerikai-úton, tágas kertben, egészséges helyen, kényelmes, higiénikus fölszereléssel. Három évfolyamból áll az intézet, minden évfolyamra legfeljebb 30 leányt vesznek fel, — fel is vennének szívesen, de eddig nem igen volt benne módjuk, mert nem jelentkezett elég növendék. A szülők nyilván nem ismerték még az intézetet, meg nem is ad olyan oklevelet, a melylyel valami hivatalt lehetne nyerni, ezért törték magukat oly kevéssé leányaik fölvétele után. 

Pedig, ha diplomát nem ad is, olyan dolgokra tanítja ez az intézet a leányokat, melyek segítségével nemcsak a legszebb és legkedveltebb női pályán, az asszonyságban tölthetik be jól a helyüket, hanem ha rászorulnak, bármikor megkereshetik a kenyerüket. Tanulnak ugyan itt a leányok elméleti tárgyakat is, természettudományokat, számtant, neveléstant, magyar nyelvet, történelmet, legalább egy idegen nyelvet, de ezeket is gyakorlati czélok szerint, a fődolog pedig a háztartás körüli teendők, főzés, varrás, kertészkedés, baromfinevelés, stb. megtanulása.

Az intézet programmja ezt úgy irja körül, hogy az intézet növendékei gyakorlatilag bevezetendők és begyakorolandók mindazon munkálatokba, melyek egyfelől a háztartásban szükséges anyagok és czikkek termelése, tenyésztése és beszerzésével, másfelől ezeknek feldolgozásával, kezelésével és eltartásával járnak.


Hogy pedig megtanuljanak egy háztartást önállóan vezetni, a nagyobbacska leányok vezetik a kisebbek munkáját. Az intézetbe 14-16 éves leányokat vesznek fel, a kik négy polgári vagy felsőleányiskolai osztályt elvégeztek. A teljes ellátás évi díja 600 korona, de a miniszterium ebben kedvezményt is ad; bejáró növendékeket is vesznek fel egész napi foglalkoztatásra. Most van a fölvétel ideje.

Az intézet élén Polereczky Irma igazgatónő áll s három benlakó nevelő-tanítónő segít neki munkájában, a gyakorlati teendőkben. Az elméleti tárgyakat bejáró tanárok tanítják. 

Az intézet alapítójának az volt a czélja, hogy első sorban jó háziasszonyok nevelését tegye lehetővé. A kiképzés azonban, melyben itt a leányok részesülnek, az életben való boldogulásnak erős támasza lehet és ügyes lány jobb helyzetet szerezhet magának a segítségével, mintha tanítónői vagy egyéb diplomája volna.