A nyolczadik csoda

Vasút Ázsia és Amerika közt

Ott, hol az ó- és az új-világ szembe néz egymással, Szibéria keleti csúcsán és Alaszka legszélső fokán, megjelenik két emberalak. A sarkvidél csodás fényjátékában óriásilag megnő termetök s a Behring-tenger, mely a két fokot elválasztja egymástól, összeszorúl.

Ez a megragadó kép a bolygó zsidó szomorú történetéből való, mely évtizedek előtt a világ legnépszerűbb olvasmánya volt. De összekötni egymással e két vilgárészt, mely Ázsia felől egy harmadikkal: Európával függ össze, régi ábrándja az emberiségnek, mely a technika csodás haladására támaszkodva, egymásután küzdi le az évezredeken át leküzdhetetlennek hitt akadályokat.

Az ó-kor népei hét csodáját emlegették a világnak, az újabb kor csodái megszámlálhatatlanok. Az utolsó e csodák közül talán a Szimplon-alagut s egy sorban áll vele gondolatban, de még befejezetlenül arra, hogy kész csodának ismerjük el: a Panama-csatorna. De eközben utban van s megelőzni készül ezt egy másik csoda: a Behring-szoros alagutja, s vele kapcsolatban a vasút Ázsia és Amerika, de mondhatjuk úgy is, hogy Európa és Amerika közt.

A múlt évben emlegették e tervet legelőbb, mint megvalósulásának küszöbén állót s most egy lépéssel közelebb állunk hozzá, hogy valóra váljék. A terv, melyet az orosz kormány egyszer már elfogadott, de aztán ismét fontolóra vett, Lobel franczia mérnök alkotása. Kivitelére, ezerháromszázmillió korona tőkével, hatalmas amerikai pénzcsoport alakult.

Ez tette meg az ajánlatot a czár kormányának s kért épitési engedélyt a nyolczadfélezer kilométernyi hosszu vasútra, mely a szibériai vasút ázsiai részének Kanszk állomásából kiágazva, háromnegyed részében orosz földön húzódnék, éjszakkeleti irányban Szibéria földjén át Ázsia keleti végéig, a Desnev-fokig, és egynegyed részében a Cap Prince of Walestól Alaszka földjén át Vancoverig, a Kanadát kelettől nyugatig átszelő Pacific-vasút nyugati végső állomásáig.

Ez a vasút alagúton kelne át Ázsia és Amerika közt a Behring-szoros alatt, s a vállalkozásnak ez a része az, mely ha megvalósul, - pedig komoly kilátás van reá, hogy megvalósuljon, - megérdemli, hogy világcsodának neveztessék.