A világ legmagasabb épülete

Ez a hatalmas palota, a mely rendkívüli méretei mellett még valóságos épitészeti remekmű is, természetesen Newyorkban emelkedik, a felhőkarczolók hazájában. Az Equitable biztosító-társaság épittette és telekkel együtt több mint száz millió koronába került. A befektetés azonban jócskán meghozza kamatait, mert ennél az óriási épületnél kiáltóbb reklámot még Amerikában sem találhattak volna.

Már a mikor épitették, csodájára járt egész Newyork. A hatvankét emeletes épület részeibe 32 lift vezet. Meglepő nagy számok ezek, különösen ha összehasonlításképpen elgondoljuk, hogy például a Gellérthegy 318 méter magas. Az ilyen felhőkarczolók mellett eltörpülnek a mi Andrássy-úti palotáink, a melyek a bölcs szabályrendeletek értelmében még csak öt emeletesek sem lehetnek, nemhogy – Uram bocsáss! – hatvankét emeletesek!

Minálunk a város széltében-hosszában fejlődik, Amerikában a magasságban is. Ennek rendkivül nagy előnye van: a newyorki ember élete nagyon is a kereskedelmi központhoz van kötve és igy mindenkinek az az érdeke, hogy közel legyen a City-hez, a belvároshoz. Ezért a házakat lehetőleg magasra épitik, hogy minél több lakás férjen el benne.

Természetes, hogy a milliomos háziurak most már egymást akarják tulliczitálni, hogy kinek legyen magasabb palotája és igy valószinű, hogy maholnap be fogjuk mutathatni olvasóinknak az első százemeletes palota fényképét is.