Egy lapátkerék-röpülőgép

Wright testvérek legutóbbi sikerei Párisban és Newyorkban ujra felzaklatták az emberek érdeklődését a repülőgépek iránt és méltán lehetünk kiváncsiak, van-e reménye az emberiségnek arra, hogy valaha meghóditsa a levegőt.

Wrighték és Farman párisi léghajós repülőgépei aeroplanok, vagyis sárkányszerkezetű gépek, a mi alatt olyan repülőgépet kell értenünk, a melynél egymás mellett és egymás fölött több a vizszintes felé hajló felület van elhelyezve, a melyek a gép terhét fönntartják a levegőben, mig az előrehaladás egy motor segélyével történik, a mely a hajó orrán elhelyezett légcsavarokat mozgatja.

Egészen más a szerkezete az u. n. lapátkerék-, vagy vitorlás-repülőgépeknek, a melyeknél az előrehaladás lapátkerekek, vagy pedig több körben elhelyezett és egy vizszintes tengely körül forgó felület forgása által történnik.

Chiappulini, matematika-tanár közreműködésével Fronz Francesco, görzi gépészmérnök konstruált egy ilyen szerkezetet, a mi megérdemli a figyelmet. Ennek a gépnek modelljéről készült két képet bemutatunk olvasóinknak. A gép fölszállását lapátkerekek eszközlik, melyeket a 2. képen, jobbról és balról a modellen lévő figura mellett láthatjuk. Ezek a kerekek ellenkező irányban forognak egy vizszintes tengely körül.

Az előrehaladást egy csavarszerkezet eszközli, a melynek két lapátját a 2. ábrán a figura lába mellett láthatjuk. A levegőben való megmaradást a gép szélein lévő két nagy vizszintesen álló felület segiti elő.

A most épülő repülőgép 8 m. széles és 2 ½ méter magas lesz. Az 50 lóerős benzinmotor pedig perczenként 1500 forgást fog létrehozni. A csavar átmérője két méter lesz. A feltaláló szerint ez a gép több szempontból lesz czélszerűbb, mint a sárkány-rendszerü repülőgépek: bármilyen magasságra lehet emelkedni vele és a gép bárhol megállhat a levegőben, - a mi az eddigi repülőgépeknél lehetetlenség – azonkivül a forgó szerkezetnek nincs szüksége hütőszerkezetre, mert a lapátkerekek maguk szolgálnak ventilátor gyanánt.

Mindenesetre nagy érdeklődéssel kell tekintenünk a kiváló feltaláló gyakorlati kisérletei elé.