Wright testvérek léghajói

Nap-nap után szenzácziós táviratok érkeztek a Wright testvérekről, a kik közül az egyik Amerikában, a másik pedig Francziaországban próbálta ki közös találmányukat: egy sárkányrendszerű repülőgépet.

Az amerikai kisérletek eleinte nagyobb sikerről számoltak be: Wright Orville-ről már el lehetett mondani, hogy meghódította a levegőt. Legutóljára már egyfolytában hetven perczig volt a levegőben. A minap azonban az a szomoru hir jött a tengerentulról, Washingtonból, hogy a merész léghajóst egy társával együtt sulyos katasztrófa érte. Gépének egyik szárnya röpülés közben eltört és az aeroplan utasaival együtt a földre zuhant. Wright sulyosan megsérült, társa, Selfridge hadnagy pedig belehalt sérüléseibe.

Ennek a szörnyű szerencsétlenségnek hire azonban nem riasztotta vissza Wright Wilburne-t, a Párisban időző testvért, hogy folytassa veszedelmes kisérleteit. A minap aztán tul is szárnyalta testvére rekordját, mert egy óráig és 31 perczig maradt a levegőben és ez idő alatt hatvanhat kilométernyi utat tett meg. Ez a legnagyobb ut, a mit eddig léggömb nélküli repülőgéppel megtettek.

A két kiváló léghajós arczképét bemutatjuk olvasóinknak.