Világraszóló találmány

Két magyar tudós, dr. Klupathy Jenő müegyetemi tanár és Berger Krisztián fizikus világraszóló technkiai találmányt mutatott be a mult héten.

A találmánynak lényege azon alapszik, hogy egy készülék segitségével a fény és hang mint erő müködik, vagyis az erő továbbitása ezek által, nem pedig drót által megy végbe. Olyan hatást lehet elérni fénynyel és hanggal, a mi az első perczekben, a míg magyarázatát nem kapjuk, szinte hihetetlen.

Dr. Klupathy demonstrálta például, hogy sipszóra kigyult egy villamos csillár, majd forgásba jött egy propeller-csavar és felrobbant egy puskaporos akna.

A találmány praktikus alkalmazása százféle lehet. Első sorban a torpedó-kormányzásra alkalmas. A torpedónaszádról fénysugárral, vagy hanggal irányitani lehet a kibocsátott torpedót az ellenséges pánczélosra, olyanformán, hogy a torpedó üldözi a mozgó pánczélost és addig követi, a mig el nem éri.

A találmány másik praktikus alkalmazása egy uj vasúti-berendezésben nyilvánul, a mi szinte kizárja az olyan vasúti baleseteket, a melyek a szemafor hibájából, vagy a lokomotivvezető éberségének hiányából ered.

A kétmagyar feltaláló arczképét e heti számunkban közöljük.