Színes hírek

A legnagyobb gyár a világon jelenleg Essenben van, Krupp ágyúgyára. Állandóan 20-25 ezer munkás foglalkozik itt s ezek családjaikkal (mintegy 60 ezer ember) a gyár épületeiben laknak. Van e gyárban jelenleg 1195 kemencze, 286 gőzkazán, 92 gőzkalapács, s több ezer másféle gőzgép. A gyár 11 kohójában naponta 600.000 kiló vasat dolgoznak fel s tüzelő anyagból 2 és félmillió kiló szükséges.

A philadelphiai kodusok szövetkezete a nagy várost kisebb-nagyobb részekre osztotta fel, hol a szövetkezet tagjai koldulhatnak. A ki másutt, mint a számára kijelölt helyen koldúl, a rendőrség elé kerűl, hol keményen megbüntetik, esetleg a szövetkezetből ki is zárják.

Kerti csiga Párizsban naponta
ezer mázsa kerűl a piacra. A csigákat külön e czélra berendezett kertekben, illatos füvekkel táplálják. Egy dijoni csigatenyésztő évenként hétezer frankot kap csigáiból.

Az argentinai köztársaság szarvasmarha állománya vagy 10 millió darabból áll. Ezen szarvasmarha tömeg állítólag azon nyolcz tehéntől s egy bikától származik, melyek a XVI. század közepén kerültek oda.

Az Egyesült Államok nyugdíjasainak serege rengeteg összegbe kerül. A nyugdijasok száma körülbelől egy millió ember, kiknek tavaly, vagyis 1900-ban 720 millió korona értékű nyugdíjat fizetnek ki.

Texasban a petroleumbányák igazgatói és főtisztjei kizárólag nők. Ennek a különös jelenségnek okát abban keresik, hogy az ottani férfiak többnyire részegesek.