A drágulás és pénz értékváltozása

A Közgazdasági Társaság az elmult napokban fölolvasó ülést tartott, a melynek tárgya Jankovich Béla dr. egyetemi tanár előadása volt a drágulásról és a pénz értékváltozásáról. A fölolvasó ülésen, a melyen Halász Sándor postaigazgató elnökölt, nagy és előkelő közönség jelent meg.

Az előadó első sorban ismertette azt a rendszert, a melynek alapján a termények piaci árátlagaiból némi következtetések vonhatók le a pénz és különösen az aranypénz értékváltozására. Összehasonlitva ugyanis az árátlagokat az aranytermelés adataival, első pillanatban föltünik az, hogy mikor az árak emelkednek, akkor az aranytermelés növekszik és megforditva, esnek akkor, mikor az aranytermelés kisebb lesz. Az időleges áringadozásnál azonban számos olyan körülmény található föl, a mely nem látszik igazolni, hogy az áringadozás az arany értékváltozásával magyarázható.

Részletesen foglalkozott ezután az ezüst nagyfoku értékcsökkenésének kérdésével, a mely előidézte a mult években az ezüst értékcsökkenés korlátozására irányult törekvést, a mely azonban sikerre nem vezetett. Kimutatta az előadó azt, hogy a fémtermelés a mult század közepe óta rohamosan növekszik és hogy oly növekedés mellett az aranyérték állandósága csak azzal volt biztositható, hogy a depreciáció hatása az ezüstre vetette magát.

Összehasonlitotta ezután az angliai és magyarországi iparcikkeknek 1896. óta történt áremelkedése közti különbségeket. Ezeknek az egyre növekvő eltéréseknek okát az előadó három körülményben ismeri fel: első sorban előidézi azokat a monarkia kontinentális fekvése, másodsorban, hogy a monarkia egyszer gabonát importál, másszor pedig exportál, ami az adott vámtételek mellett nagyfoku árhullámzást idéz elő. Harmadsorban a vámtarifa tételeinek folytonos növekedése, a mi különösen 1905. óta nagy mértékben fokozza árainkat az angol árakkal szemben.

Az állati termékeknél ugyanezek a tényezők közvetve hatnak. Hozzájárul ezekhez a keleti vámhatár elzárása, a mely azelőtt husszükségletünket olcsón kiegészitette. Ennek az utóbbi körülménynek hatása kitünik abból is, hogy Budapesten a silányabb marhahus árában nagyobb emelkedés mutatkozik.

Az érdekes előadást a jelenvoltak nagy figyelemmel hallgatták végig és nagy tapssal honorálták.