Német gazdasági tervek

Berlinben január 8-ikán megnyilt a porosz országgyülés, valamint ugyanakkor a német birodalmi gyülés is megkezdette üléseit. A német császár által erősen óhajtott u.n. középnémet csatornát, mely Németországnak összes hajózható folyóit összeköti egymással, ezelőtt két évvel tudvalevőleg az agráriusok és konzervatívok megbuktatták.

De a császár nem adta fel a tervét s most ujra előterjesztették a csatornajavaslatot. Óriási mű lesz ez, ha megvalósul, mely majdnem 400 millió márkába kerül. Bülow gróf német kanczellár igyekezett megnyerni az agráriusokat és konzervativeket ennek a javaslatnak, s ezért – ugy látszik – a gabonavámok felemelését is megigérte nekik.

Ez pedig ránk nézve nem örvendetes kilátás, de tulbecsülni jelentőségét szinte helytelen volna, mert a tapasztalás azt mutatja, hogy a gabonavámokat eddig is a német fogyasztók fizették s biztosra vehető, hogy ezután is ők fogják fizetni. Fontosabb miránk nézve, hogy Németországba való állatkivitelünket mindenféle zaklató állategészségügyi rendszabályokkal meg ne nehezitsék illetőleg egészen lehetetlenné ne tegyék.

Egyébiránt bármikép alakuljon is ez a dolog, ebből még nem következik, hogy Magyarország helyzete rosszabb lesz a mostaninál, mert a Németországgal kötött kereskedelmi szerződésnek eddig is vajmi kevés hasznát láttuk.