Óriási elektromágnes – orvosi czélokra

Ismeretes az elektromosság ama tulajdonsága, melylyel a vasat mágneses erővel ruházhatja fel. Az ilyen elektromágnes éppen ugy magához vonzza a vasat, - de természetesen sokkal nagyobb erővel, - mint az olyan mágnesezett aczél, melylyel a gyermekek játszani szoktak.

Az ujabb orvosi tudomány arra használta fel az elektromágnesek eme tulajdonságait, hogy a szembe jutott vas- és aczélszilánkokat veszi ki vele a nélkül, hogy komplikáltabb operáczióra lenne szükség. A vasipar fejlődése a szilánkok által való szemsérülést mind gyakoribbá és veszélyesebbé teszi és ezért szükségesnek látszott az elektromágneseknek olyan alakot adni, a mely a legalkalmasabb ilyen műtétek végzésére.

A legnagyobb és legtökéletesebb orvosi mágnest dr. Wilson, a bridgeporti (Amerika) szemklinika vezetője, állította fel laboratoriumában és a vele végzett kisérletekről szóló három felvételt itt mutatjuk be olvsóinknak.

A függőleges helyzetben felállított elektromágnes másfél méter hosszu és negyven czentiméter átmérőjű. Gránit talapzaton nyugszik, fölül pedig hegyes kupban végződik, ugy hogy az orvos nyugodtan vizsgálhatja a szemet és még müszerekkel is hozzáférhet, a nélkül, hogy a mágnes helyzete ebben megakadályozná.

A pácziens arczával a mágnes hegye felé fordul (lásd 1. ábra), ugy hogy a beteg szeme éppen merőlegesen áll a mágnes hatóvonalára és igy a mágnes a szemben lévő szilánkot könnyedén kicsalja rejtekhelyéből.

Hogy milyen nagy erővel működik ez az elektromágnes, azt két érdekes képünkön láthatjuk.

Igy pl. ha a mágnes hegyére egy vizszintes irányban álló erős kartonlapot szurunk (lásd 2. ábra) és arra vasszilánkokat hintünk, akkor a villamos áram megindulása után a szilánkokból egy szilárdan álló hegy képződik, még pedig ugy, hogy a szilánkok mind függőlegesen állnak, vagyis irányuk összeesik a mágnes határvonalával.

Ha már most a kezünkre is vasszilánkokat hintve, azt is a hegy fölé emeljük, akkor az ott levő szilánkok felágaskodnak a mágnes hatása alatt és apró függőleges tük képződnek a kezünkön és karunkon.

Egy másik képünkön (lásd 3. ábra) láthatjuk, hogy milyen erővel szorit ez a mágnes vasdarabokat egy arczhoz, még akkor is, ha az illető koponyájával támaszkodik a mágneshez, szóval ilyenkor a mágnes az egész fejen keresztül gyakorol hatást.