Párisi divatkülönlegességek

Minden évszak meghozza a maga divatcsodáit, melyeknek megteremtésében és kiállításában a párisi nagy divatczégek valósággal mesterek. Minden alkotásunk egy-egy megtestesült eszme, mely nem csupán a viselőjéhez alkalmazkodik stilszerüen, de megkivánja a neki szánt méltó helyet is.

Nemcsak az ujdonság varázsa hat összeállításunkban, de a különlegesség, mely minden egyes ruhadarabra reányomja a párisi izlés, sikk és eleganczia bélyegét. Épp e specziális ízlés követelménye, hogy persze a divat maga is, de még inkább annak utánzói gyakran szélsőségekre ragadtatják magukat, tul akarván tenni ízlés és divatosság terén mindenkin.

Igazolja ezt a fenti képünkön bemutatott hermelinbe és bársonyba burkolt hölgy is, ki mosolyogva fogadja a toilette-je által okozott feltünést. Mily ellentét! Bunda, bársony, hatalmas karmantyu és szabad nyak, rövid ujj, keztyütlen kéz! Ez utóbbi magyarázata az óriási karmantyuknak, melyeket e télre kilátásba helyez a divat. Mint ujdonságot üdvözölhetjük e képen a „ Le a füzővel” elv megvalósulását is.

Szinte jól esik elképzelni a legridegebb telet ha a tuloldalon bemutatott bundákra vetünk egy pillantást. Nem kevésbé állja majd meg helyét a zord idővel szemben a simulékony, lágy sevioból készült hosszu angol szabásu kabát sem.

Az automobilszenvedély támasztotta fel ujra a hosszu kabátok divatját, melynek a hölgyvilág szivesen hódol, elismerve annak czélszerüségét és szépségét.

Az első bunda tibeti macska tarkarajzu szörméjéből készült; szépségét csak emeli a fekete rókaprémdísz, egyben előnyös keretet képezve a bájos fejhez.

Az egyszerü fényes nemezkalapon természetesen ott diszlik az elmaradhatatlan pleureuse, a mely annál értékesebb, minél nagyobb hullámokat vetnek szálai, ha lengeti őket az őszi szél.

A tibeti macska szőrméje divatczikk lesz e télen. Nem csupán kabátokat készít belőle, de számtalan változatánál találkozunk toque, nyakbavető boa és karmantyu alakjában.

Eredeti fénykép után mutatjuk be a sevio-kabátot, mely gyönyörüen simul a szép arczu nő alakjához. Aczélszürke szövetből készült belészőtt béléssel. Egyszerü és oly hosszu, e mellett oly kényelmes, hogy a legféltettebb ruhát is megvédi s alig lévén sulya, friss és üde marad alatta a legkényesebb dísz is. Igen diszkrét és csinos díszt képez rajta az eperszínü gallér, kézelő és három pánt, mely egyuttal a gombolást is közvetíti.

Méltó helyet talál a drága, előkelő kék rókaprém, a fekete, elegáns bársonykabáton, mely festői redőket vetve, oly keresetlen egyszerüséggel simul viselőjéhez, mintha nem is volna remekbe a franczia szabómüvészetnek. Bizonyítja e díszes felöltő azt is, hogy női előkelőség, gazdaság, pompa és eleganczia minden tulzás nélkül is érvényesülhet egy-egy divatos ruhadarabon.

Sok esti köpenyt készítenek libertyből, bársonyból, pasztell-posztóból, koczkás selyembéléssel és hajtókával, mely utóbbival egyező anyagból készül a szinházi főkötő.

A tulnagy karmantyuk és nyakbavetők tetemesen elvonnak a szolid benyomásból, melyet a divatos hosszu kabátok különben keltenek.

A virágdíszü széles karimáju nemez, valamint a kócsagos felhajtott szélü kalap vigasztalásul szolgálhat azoknak, kik nehéz szívvel bucsuznak a nagy kalapoktól, mint szépségük emelőjétől, nem találva fel arczuk kiegészítő részét, a jelenleg elhatalmasodott toronyszerü magas kalapokban, selyem-, bársony-, szörmetoqueokban, barettekben és sapkákban.