Párisi divatképek

A téli divat teljes pompájában rendszerint a páris – longchampi lóversenyen mutatkozik be. Ez évben is így volt s még a látványossághoz szokott párisi nép is bámulta a fényüzést, a mit a pénzvilág hölgyei kifejtettek.

Az idei divatban nagy szerepe van a szőrmének s a pénzvilág hölgyei ugyancsak hódolnak e költséges kedvtelésnek. Nemcsak széles, hosszu nyakbavetőket, óriási karmantyukat és kalapokat, de egész köpenyeket készíttetnek a legdrágább prémekből. Ez utóbbiak királya a hermelin, mely régebben mint a legmagasabb rang és méltóság jelvénye, fejedelmek és főpapok díszruháit ékesítette csupán, ma azonban már nemcsak a főrangu, de a félvilág hölgyei is pompáznak vele.

Az alsó képen látható remek hermelinköpeny, a hozzáillő kalappal és karmantyuval egy vagyont képvisel.

A köpeny mellett csekélységnek tünik fel a baloldalon látható hölgy nyakbavetője, kalapja és karmatyuja, pedig ezek értéke is meghaladja az ezer koronát. Elképzelhetjük, mennyi apró hermelin-állatkára volt szükség a drága köpeny előállításához, mily lázas hajsza folyik Szibériában a hölgymenyét és egyéb ritka vad után, hogy a divat szeszélyei kielégíttessenek.

Felső képünk a köpeny alól előtünő, nemkevésbbé elegáns ruhát tüntet fel. Ez kék bársonyból és libertiatlaszból készült, díszét remek aranyhímzés képezi.

Két divatos kalapot is módunkban van bemutatni, a felső főkötőalaku autókalap, az alsó süvegszerű atlaszforma, melyen pompás tolldísz ékeskedik. A pleureusenek nevezett s a szomorufüzre emlékeztető nagy strucztoll szintén az idei divat egyik drága ujdonsága.

Az ilyen divatujdonságok egy-egy kereskedelmi vagy iparágat hoznak lendületbe. A szőrme iránti óriási kereslet az orosz prémvadászatnak és kivitelnek kedvez. Mint tudjuk, a legszebb szőrméket Szibéria hómezői szolgáltatják.

A hermelin csodaszép fehér bundácskája is Szibériában és a Kaukázusban tünik fel leggyakrabban; előfordul ugyan a hölgymenyét nálunk is, de az már a ritkaságok közé tartozik, hogy egészen fehér példányra leljünk, többnyire szürkés sáv vonul a hátán végig. A szép, valódi struccztoll értéke is vetekedik a szőrmével s a divat ugyancsak kedvez a tollkereskedőknek.