Motoros uszókészülék

Az evezős csónakot kezdi kiszoritani a motor-csónak, az egyszerü kerékpárt a motoros kerékpár, sőt már a rendes korcsolya helyébe is felhasználják a motoros korcsolyát. Miért nevolna lehetséges az, hogy az uszást megkönnyitsük egy alkalmas motor segélyével?

Van már ugyanis motoros uszókészülék, melyet a mellékelt ábrán szemléltetünk.

A készülék egy aluminium lég- és vizmentese szekrényben van elhelyezve. Elől van egy parafából készült nyeregrésze, a melyre az illető kényelmesen ráülhet, az egész készüléket pedig a vállára rakhatja.

A készülékben egy benzinmotor van elhelyezve, a mely a tölcsérben levő kis hajócsavart gyors forgásba hozza. Elég, ha az illető egy szabályozóval elinditja a motort és tetszésszerinti irányba halad, csak tolatja magát a vizben, mert nem kell egyebet tennie, minthogy kezével uszómozdulatokat tesz és ezáltal jelöli ki magának az utirányt, a hová a motor hajtja.

A készülék nagy kényelmet biztosit, mert az, a ki a motor segélyével uszni akat, az voltaképen nem is uszik, hanem a motrra bizza magát, a mely elvégzi a kötelességét. Csak néhány kézmozdulat sükséges és a nyeregben ülőt a motor előre hajtja.

Ha pedig a kézmozdulatot is sokallja valaki, s egyenes irányban akar előre haladni, akkor – semmir sem kell csinálnia. Ennél kényemesebb vizben való tartózkodást alig lehet elképzelni.