A MOB. végrehajtó-bizottságának II. ülése az olympiai költségekről.

Csütörtökön este 7 órakor tartotta Gerenday György dr. ügyvezető-alelnök vezetése alatt a MOB. végrehajtó-bizottságának azon nagyfontosságu ülését, melyen megállapították sportáganként a kiküldetésekkel járó költségek összegét. Ezen az ülésen tűnt ki csak, hogy a kultuszkormány által kilátásba helyezett 20.000 korona olimpiai alap, milyen csekély összegű.

A MOB. végrehajtó-bizottsága tehát pénzszűke miatt olyan kényszerhelyzet előtt állott költségvetésének megállapításakor, melyet még azon remény sem enyhíthetett, hogy a társadalom fogja hozzájárulásával lehetővé tenni a tervbe vett kiküldetéseket.

Az elmaradhatatlan állami támogatás ezidőszerint is még oly csekély, hogy gondolni nem lehetett arra, hogy valamennyi testnevelésügyi sportág méltóan képviseltessék az 1908. évi londoni olimpiádon. Mindazonáltal, hogy az államhatóság is kellő tájékozást szerezzen arról: minő anyagi hozzájárulás volna szükséges arra, hogy minden sportág egy ilyen nagyszabásu világversenyen résztvehessen, a MOB. végrehajtó-bizottsága a szakosztályok által összeállított költségvetéseket és előterjesztéseket mind fölterjeszti a kultuszminiszterhez.
A költségelőirányzat és a kért államsegély összehasonlítása igen érdekes utmutatásul szolgálhat a jövőre nézve.


Evezős szakosztály költségvetése 14000 korona, (egy nyolczas, 2 skullista stb.) kiküldetik 3 skullista: korona 2500.-

Uszo szakosztály költségvetése (kiküldetik 9 uszó): korona 5000.-
Vívási szakosztály költségvetése (kiküldetik egy 8-as csapat): korona 4400.-
Atletikai szakosztály költségvetése K 9000 (10 atléta) kiküldetik (2 futó, dobás és hajítás 3 atléta, magas- és távolugrás, rudugrás 4 atléta) 9 ember:  korona 5000.-
Tornászati szakosztály költségvetése K 3300 (6 tornász egyéni versenyekre) kiküldetik 5 tornász:  korona 2750.-
Birkozó szakosztály költségvetése (kiküldetik 6 birkozó): korona 3300.-
2 jury tag (vívás, torna) és a MOB. titkára kiküldetése, nemkülönben adminisztratív kiadások összege: korona 2050.-
Összesen: korona 25000.-

Ez az összeg költségvetésileg megállapított minimum, amely azon sportágak kiküldetési költségeinek, fedezésére volna szükséges, melyeknek feltétlenül van némi esélyük a győzelemre és a helyezésre.

Látnivaló, hogy ezen költségelőirányzatból kikapcsoltatott az evezős nyolczas kiküldése (12000 korona), a tennis sport, a korcsolyázás, a labdarugó-sport (5400 korona), a kerékpársport, a czéllövészet; nemkülönben figyelmen kívül kellett hagyni azon sportágakat is, melyeknek űzői vagy a saját költségükön mennek az olimpiádra vagy az illetékes sporttestület anyagi támogatásával, függetlenül a MOB. hozzájárulásától. Ilyen sportok a lovas-poló, az automobil-, a motorsport (kerékpár és csónak) galamblövészet, a yacht stb. stb.