Középiskolai tanulók katonai kiképzése.

A minap, hogy az osztrák delegácziós ülésen a hadügyi kérdések felett folytak a viták, aktuálissá vált a diákok katonai kiképzése.

Schönaich táborszernagy közös hadügyminiszter egyik delegátus beszédére, a melyben az ifjak katonai nevelését érintette, oly értelemben felelt, hogy örömének ad kifejezést, hogy e tárgyat a vita során szóvá tették. Általánosan érvényesül az az irány, hogy a katonai kötelezettségek a lehető legszükségesebb mértékre redukálandók. Ebben az irányban – ugymond a miniszter – rendkívül sokat tehet az ifjuság nevelésére.

Különösen Tirolban és Vorarlbergben nagy eredményeket értek el a czéllövészetben való gyakorlás terén és mindkét ország bizonyítani fogja, hogy a hadügyi vezetőség a rendelkezésére álló csekély eszközökkel is megtett minden tőle telhetőt, hogy a tisztek, a kiket odaküldenek, hogy a fölkelőket a czéllövészetben továbbképezzék, teljes odaadással szentelik magukat feladatuknak. Az ifjuság katonai nevelése a legtöbb helyen hiányzik.

A mit Schönaich hadügyminiszter katonai szempontból olyan fontosnak tart, azzal nálunk, Magyarországon már foglalkoznak az illetékes szakkörök s máris megkezdődött a diákok katonai nevelése. Igaz, hogy még csak kisérleteznek, de a fővárosban máris szép eredménynyel halad a diákok katonai kiképzése. Sajnos, eddig csak egy középiskolában kisérleteznek: a II. kerületi m. kir. állami főreáliskolában, a hol a közoktatásügyi miniszter, a honvédelmi miniszter támogatásával, elrendelte, hogy az intézet VII. és VIII. osztályu tanulói katonai kiképzésben részesüljenek.

E czélból Pogány Géza honvédszázados és Sulyok János tornatanár, honvédhadnagy tervezése szerint próbatanfolyam létesült. A tanfolyam oktatói: az intézet tornatanárán kívül, a katonaság részéről: Kettra Béla honvédhadnagy és két ezredbeli őrmester.

A honvédelmi miniszter megfelelő számu katonai lőfegyvereket, töltényeket és hozzávaló felszerelési tárgyakat bocsájtott rendelkezésre dr. Szekeres Kálmánnak, az intézet agilis igazgatójának, ki maga is jelet van a hetenként kétszer megtartott katonai rendgyakorlatok tanításánál, melyek az intézet udvarán folynak. Az éles töltéssel való czéllövéseket a szentlőrinczi lövöldében gyakorolhatja az ifjuság, a harczászati gyakorlatokat pedig üres telkeken végzik.

A vezetőség, rendelet szerint, ez év junius havában mutatja be az eredményt, mely iránt ugy tanügyi, mint katonai körökben élénk érdeklődéssel tekintenek. Ha ez intézetben a próba eredményes lesz, ugy a jövőben több állami intézetben is kötelezővé teszik az ifjuság katonai kiképzését, melyről néhány érdekes fényképfelvételt e heti számunkban mutatunk be olvasóinknak.