EVEZÉS ÜGYE AZ OLYMPIÁDON.

Amily örömmel jeleztük, hogy a pénztügyminiszter ő exellenciája kiutalványozta a nagy bizottság által kért 40.000 koronányi összeget, ép oly szomoruan kell referálnunk most arról, hogy e hír egy optimisztikus félreértés volt.

A pénz kiutalásáról, mely még mindig késett, Muzsa Gyula képviselő április 6-án kérdezősködött Wekerle ő exellenciájánál a képviselőházban, aki ekkor lepődött még csak meg azon, hogy mily összegről van szó.

A lefolytatott beszélgetésükből pedig fájóan következtet Muzsa arra, hogy ő exellenciája ezt az egész összeget talán ki sem fogja utalványoztatni. Az olympiai bizottság előkészítő bizottsági ülése e szomoru bejelentéssel kezdődött április 6-án. Ez igen lehangoló hatásu volt mindenesetre, de az olympiai bizottság most akciót fog indítani, hogy bizonyos nagyobb társadalmi mozgalomból is lássa meg a pénzügyminiszter azt, hogy mekkora szolgálatot tesz a magyarságnak ezen összeg előteremtésével.

Az evezősök részéről ezen ülésen dr. Perger Ferenc és dr. Zaborszky István vettek részt, kik mind a ketten fel is szólaltak az ülésen az evezős kiküldetések érdekében, miről a bizottság felszólalásaik után le sem mond, a kiküldetés összegének előteremtését feladatának tartja.

Igen fontos bejelentések is tétettek ezen ülésen, nevezetesen az, hogy sikerült a Cook-féle utazási irodával végleges megállapodásra jutni az utazás és ellátás kérdésében. Az ellátás Londonban való teljes 8 – 14 – 21 és 28 napi tartózkodásra van megállapítva, ezenkívül még az oda- és visszautazás díja Bécstől – Bécsig. Az utazáson eltöltött napok tehát nem zavarhatják a kimenők számítását.


Minden sportág más-más idejű angliai kinttartózkodást igényel, egyiknél elég a 8, másiknál a 14 nap, az evezősöknek pl. okvetlenül a 21 nap kell legalább is, és ekkor julius 9-én Henleyben van. Az eredeti ajánlat csak londoni tartózkodást említ egy elsőrangu szállóban, de az evezősök kérelmére az ő részükre a bizottság ezen lakás és ellátást Henleyben eszközlik ki, ami Cooknál semmi esetre se okoz nehézséget.

Ajánlatuk szerint I. csoport Londonban 8 napi ellátással és lakással az oda- és visszautazással együtt 368 K.; II. csoport 14 napi ellátással 454 korona; harmadik csoport 21 napi ellátással 544 korona; negyedik csoport 28 napi ellátással 634 korona összeget tesz ki.

Az odautazás alatt hálókocsijegy is beleértődik. Muzsa Gyula képviselő ur bejelentette, hogy Budapest – Marcheggig 50 drb vasúti szabadjegyet eszközölt ki, melyet csupán versenyzők vagy hivatalos kiküldöttek vehetnek igénybe.

A Cook-társaság azonben ezen bámulatos olcsó ajánlatát csakis ugy tehette, hogy legalább ötvenen lesznek összesen (nem csoportonkint) az utazás részvevői, akik az ő ezen utazásában résztvesznek. Másodszor azért tudta ily olcsón rendezni, mert oda-visszautazásról van szó (melynek jegyei 45 napig érvényesek) nem pedig körutazásról. Tehát oda-vissza ugyanazon vonalon utazunk és visszatérítést sem adhat, ha a visszautazásra jegyei nem használtatnak fel, ha esetleg a visszautazó más irányt választana.

Mivel ily olcsó utazásról van szó, hiszszük, hogy az ötven minimális szám könnyen meglesz, aminek feltételéhez ezen számítások köttettek és sokan fognak jelentkezni az olympiai bizottság később közzéteendő felszólalására az evezős egyletek tagjai közül is, hogy tanui legyenek a világ eddigi legnagyobb evezős versenyének.