Képes oldal

1.

A lévai állami tanítóképző növendékeinek dzsiu-dzsuczu kurzusa. Schmideck Ede díjbirkozó több vidéki iskolában tanította a növendékeket a dzsiu-dzsiczu fogásokra, melyeket a mester Japánban sajátított el. Képünkön a lévai áll. tanítóképző növendékeinek egy részét a dzsiu-dzsuczu-fogások alkalmából ábrázolja.

2.

Fejérváry Frigyes, m. kir. honvédszázados, hadbíró a Magy. Távirati Értesítő szerkesztője. Több mint negyven évet meghaladó kiváló publiczisztikai működés után, a mult héten 63 éves korában meghalt. Mint hadbíró két ízben mondott ki és hajtatott végre halálos ítéletet.

3.

Bors Lajos dr. pécsi orvos és felesége: Münster Julia. A házaspár „Elefántkisasszony” czímmel operát írt, melyet a mult héten adtak elő nagy sikerrel a pécsi színházban. Librettóját Leon Viktor az ismert bécsi librettista írta.

4.

Egy macska, a mely megtagadta eredetét és nem egerészik. Ez is a szoktatás érdekes példája. Nemrégen egyik berlini orfeumban mutogatták a ritka jámbor macskát. Mellette apró fehér egerek czinczogtak, a hátán pedig egy bájos kis kanári csücsült. Sem az egereket, sem a madárkát nem bántotta a kitünően idomított macska. Hogy valamikor nem fog-e benne felébredni az ősi természeti ösztön? az természetesen a jövő kérdése.