Gyilkossági merénylet Briand miniszterelnök ellen

A franczia parlament közelmult ülésén több revolverdörrenés zavarta meg a felszólaló honatyákat. A lövések a karzatról jöttek, a honnan egy Gisolle nevű elbocsátott állami alkalmazott vette revolverrel czélba a nyugodtan ülő Briand miniszterelnököt.

A parlamenti tagok némelyike tréfásan fogta fel a könnyen veszedelmessé válható lövöldözést, mert többen azt kiabálták: „Ki lövöldöz itt verebekre?” Csakhamar kitudódott azonban, hogy Mirman kormányhivatalnok, a ki Briand közelébe ült, a lábán megsebesült.

A merénylő még kétszer lőtt, de nem talált senkit. A mikor lefogták, ordítozva vallotta be, hogy meg akarta ölni a miniszterelnököt, mert őt okolja az elbocsáttatásáért. Briand e merénylő boszujának előzményeiről mit sem tud.

Általában azt hiszik, hogy a merénylő meghibbant elmével követte el a merényletet, mert utóbb megállapították, hogy minden ok nélkül mások ellen is, így pl. a spanyol konzul ellen is kisérelt meg merényletet. Mirnam sebe nem veszedelmes.

Az inczidens után a parlament folytatta a tanácskozásait. Briandot szerencsés megmenekülése alkalmából valósággal ünnepelte az egész Francziaország, sőt külföldről is rengeteg sok üdvözlő táviratot kapott. Nehány nap alatt mintegy félmillióra szaporodott fel a hozzá érkezett táviratok száma.