A Kamorra-bünszövetkezet pöre

Az olaszországi Viterbóban a mult héten kezdték meg a nagy Kamorra-pör tárgyalását. A Kamorra, ez a rettenetes olasz bünszövetkezet, a mely különösen Nápolyban és a délolaszországi városokban garázdálkodik évszázadok óta, gyakran ad magáról életjelt rablásokkal, gyilkosságokkal és mindenféle bünökkel.

Tagjai föltétlen engedelmességet fogadnak vezérüknek. Vasfegyelem tartja össze ezt a bünszövetkezetet, mely vakmerőségében nem riad vissza a bünnek semmiféle fajtájától sem. A kis meg akar zsarolni, annak számára nincs menekvés; ha nem fizet, akkor meg kell halnia.

Számtalanszor megtörtént már, hogy gazdag emberek gyermekét elrabolták és csak nagy váltságdijért eresztették szabadon. A gyilkosságoknak és rablásoknak egész sorát követik el s még a rendőrség is tehetetlen velük szemben. A Kamorra tagjai nagyon elszántak és hamarosan elteszik láb alól az ellenségeiket. A kire kimondják a halált, annak el kell pusztulnia. Nemrégiben a Cuocolo-házaspár esett a kamorristák áldozatául; meggyilkolták és kirabolták. A rendőrség hosszas nyomozás után letartóztatott negyvenkét kamorristát s velük együtt kézrekerült rettegett vezérük is, Olfano Enrico. Viterbóban most vallatja őket a bíróság.

Érdekes, hogy alig tudták összeállítani az esküdtszéket, mert az esküdtek elbujtak, hogy ne kézbesíthessék nekik az idézést, vagy pedig betegséggel igyekeztek magukat kimenteni. Attól féltek, hogy a kamorristák bosszut állnának rajtuk, ha az ő igazmondásuk révén elitélné őket a bíróság. Végre, nagy nehezen összeállították a harmincz tagból álló esküdtszéket s megkezdődhetett a tárgyalás, a melyről érdekes képet közlünk itt eredeti fényképfelvétel nyomán.

A veszedelmes vádlottakat vasketreczbe állították; vezérük külön ketreczet kapott. Nem felesleges ez az óvatosság, mert ugy kell reájuk vigyázni, mint a vadállatokra.