A MOTESz. torneversenye.

A tornaünnepély szombat délután 3 órakor kezdődött mintacsapattornázással, amelyben a BBTE. által alapított gyönyörű vándordíjért küzdöttek a BTC., Szegedi TE., BBTE., MTKE. és az Aradi TE. mintacsapatai a magas nyujtón. Legjobbnak bizonyult a Kmetykó János tornatanár által vezetett BTC. csapata.

A szegediek és a testgyakorlók egyformán jók voltak. Az anyag, amit bemutattak, szépen kidolgozott volt, a hibák, amik itt-ott előfordultak, a gyakorlatok tul nehéz részeiben lelték magyarázatukat. A szegediek csapatában kifogástalan volt Spécz Gyula, és nagyon jók voltak Ökrös Gy. János és Kálmán Géza. A testgyakorlók kiváló csapatában különösen kitüntek Gellért Imre és Nyisztor János. Az Aradi TE. nem tudta megvédeni a díjat.

A Toldy-várndordíj eredménye:
I. BTC. csapata (Kmetykó, Szücs, Szabó, Kakas, Weymann, Gyarmaty, Geleta).
II. Szegedi Torna-Egylet.
III. Magyar Testgyakorlók Köre.

A tornászati szám után labdarugó előmérkőzés volt a BTC. által alapított vándordíjért és füleslabda előmérkőzés „Magyarország bajnokságáért 1908. évre” és a MOTESz. vándordíjáért.

Pünkösd vasárnap folytak le a versenyek legfontosabb és legkiemelkedőbb részei. Délelőtt az atletikai versenyek előmérkőzései, és a tornászati számok kisebb részei lettek megtartva, míg délután az ünnepély legfőbb pontjai: a felvonulás, együttes szabadgyakorlatok, atletikai döntőmérkőzések, mintacsapatok tornázása és füleslabda mérkőzés bonyolítottattak le.

A verseny harmadik napja volt szerintünk a legértékesebb. Délelőtt a mintacsapatok tornázása folytatódott. Ebben résztvettek a Nemzeti TE., a Szegedi TE., a MTK. Majd atletikai számok következtek. 100 méteres sikfutás előfutamok, magasugrás hatos csapatok számára. Ez utóbbit a MTK. csapata nyerte meg jó átlagos eredménynyel. A délutáni programm a hölgyek felvonulásával és szertornázással kezdődött.

Folytatódott ezután a mintacsapatok tornázása korláton a Vetsey-emlékdíjért. A két legjobb magyar csapat találkozott és vívott elkeseredett küzdelmet. Mindkét csapat oly gyönyörüen és fegyelmezetten tornázott, hogy nagyon nehéz volt eldönteni az elsőséget. A szerencse mégis a BTC. kitünő csapatának kedvezett, amely megnyerte a versenyt.

A mintacsapatok szergyakorlatai is nagyon jól sikerültek. Különösen kitüntek a BTC. és a soproniak csapatai. Egyáltalán nem mulasztjuk el megjegyezni azt, hogy a soproniak oly kiváló tornászokat neveltek, akik a legelsők közt is elsők lehetnek. Boor Nándor, Magyar Gyula, Rosinger Emil, elsőrangu erők. Különösen Boor oly megbizható tornász, hogy nem hiányozhatik az olyimpiai csapatból.

A tornászati számok közé lettek beiktatva az atletikai versenyek. Ezeknek eredményei közül különösen kiemelkedő Bodor Ödön 4 p. 15.8 mp.-es ideje az 1500 méteres sikfutásban és Lunczer 39 m. 12 cm.-es diszkoszdobása, továbbá a BTC. kitünő stafétájának 46.8 mp.-es eredménye.