A londoni koronázási ünnepély

Junius hóban tartják meg Londonban a koronázási ünnepélyt, a melyre vonatkozólag már több képet közöltünk, hogy olvasóinknak fogalma lehessen az előkészületek nagyarányuságáról. Hónapok óta egész Angliában egyébről sem beszélnek, mint a közelgő koronázási ünnepségekről. Óriási összegek jönnek forgalomba, mert erre az alkalomra sok százezer ember megérkezését várják Londonba.

A vállalkozás, üzleti élelmesség az egész vonalon a koronázás küszöbön álló tényét igyekszik kihasználni. Száz, meg százezer munkáskéz hónapok óta nem tesz egyebet, mint hogy a koronázási ünnepélyre előre dolgozik.

De bármily nagyszerü lesz is az ünnep, bármily fényes, bármekkora vagyont is emészt is fel, mindettől eltekintve, a királyi pár szempontjából ki kell emelnünk azt a körülményt, hogy a borzalmasan fárasztó, idegeket kimerítő szertartásos ünnepség egész sulya a királyi párra nehezedik.

A király és királynénak kell órák hosszáig nap, nap után sulyos arany koronával a fejükön, meleg, nehéz hermelines palástban állni, ülni, jönni s menni. Mindezt azért, mert igy kivánja ezt a forma, s a régi hagyomány.