Koronázás Londonban

Ez idő szerint London egyértelmű a hatalmas brit birodalommal. Mert legkevesebb nyolcz millió ember igyekezett mindenképp látható jelét adni annak, hogy minő fontos alkotmányjogi és állami aktus ment végbe a westminsteri apátság templomában akkor, a mikor V. Györgyöt és Mary királynét megkorozázták.

Emberi képzeletet felülmult az a fény és pompa, a mely ugyszólván elkápráztatta a jelenvoltakat és örökre feledhetetlen képet varázsolt az emlékezetünkbe. A koronázási diszmenet, a bevonulást az apátsági templomba, a hol a peereket és peernők mesés kincseket érő drága ruhákban, hermelines palástokban, szikrázó, csillogó ékszerekkel telerakva, fejükön a peeri koronákkal állották körül az uralkodópárt és amikor a koronázás megtörtént, harsányan kiáltották angolul: „Isten óvja a királyt és a királynét!” mindezt leírni nem lehet elég híven, csak el lehet talán képzelni.

Dörögtek az ágyuk, a koronázási menet tizenhat kilométeres utvonalán a millió és millió angol alattvaló éljenzett, lobogtatta a zsebkendőjét. A fárasztó czeremónia, a nagy hőség, valamint a nehéz koronázási diszruha az óriási hermelines palásttal, valamint a sulyos korona ugyancsak kifárasztotta a királyt és nejét, a kik ennek daczára hősiesen átszenvedték a koronázási hagyományos szertartásait.

A király és királyné a fáradság minden külső jele nélkül vetették alá magukat az előírt formáknak. A mire nemzeti áldozatkészség, óriási vagyon, emberi leleményesség, fény, pompakifejezés képes, az mind látható volt napokon keresztül Londonban, a hol a koronázás napjaira a rendes mindennapi és üzleti élet megakadt, mert ünnepelt mindenki a szó legszorosabb értelmében.

Hónapok óta a koronázás eszméje hatotta át az angolok minden cselekvését. A ki csak tehette, módját ejtette annak, hogy lojalitását valamely angol formában juttassa kifejezésre.

Hogy sokat ne említsünk, a koronázás alkalmából a nagy diszebéd alkalmára, a mely a megérkezett vendégek (külföldi uralkodók, herczegek, képviselők stb.) tiszteletére volt szánva, egy tiz méter magas hatalmas tortát állítottak fel, a melynek képét be is mutatjuk.

Egész vagyonba került a hatalmas torta, a melyhez hetven kilo czukrot, hatvan font vajat, rengeteg lisztet, négyszáz tojást stb. használtak fel. Több érdekes eredeti fényképfelvételt mutatunk be olvasóinknak a koronázási menetről.