Az olimpiász megnyitása.

London, 1908. julius 13.

Egész délelőtt esett az eső és félő volt, hogy a versenyzők tisztelgése és felvonulása elmarad az angol király előtt. Délután 1/2 3 óra felé már óriási tolongás van a bejáratok előtt. A Franco-British kiállítás bejáratától kezdve, egész a Stadion bejáratáig rendőrök állanak sorfalat.

Az idő borus és esővel fenyeget. A Stadion belsejében egy 100 tagból álló zenekar játszik. Várják a királyt. A megnyitás 3 órakor lesz, s az első napon csak pár szám van programmon.

Magyar részről Bodor indul az 1500 m.-es síkfutás és Las-Torres a 400 m-es uszás előfutamában. Ez utóbbi nem volt programmon, de tekintve, hogy az angolok ezen a távon a legerősebbek, ezt az uszószámot választották. Kívül éljenzés hallatszik; jön a király. A királyi páhollyal szemben a fényképészek egész légiója vár. A király megérkezik s fölhangzik az angol hymnus. Hatalmas éljenzés. A British Olympic Comitte tagjai feketében és egyenruhában felvonulnak a király elé.

Felvonulás: 1. Ausztria. 2. Belgium. 3. Csehország. 4. Dánia. 5. Franczia-, 6. Német-, 7. Görögország. 8. Hollandia. 9. Magyarország. 10. Italia. 11. Norvégia. 12. Svéd. 13. Fiume. 14 Amerika, 15. Ausztrália. 16. Kanada. 17. Délafrika. 18. Nagy-Britanánia.

Pompás látvány. A magyar csapat gyönyörűen festett sötétkék egyenruhában. A nemzeti színü zászlót az idősebb Mudin, a táblát az ifjabbik vitte.