Törpék társasága

Nemrégen megtörtént, hogy egy vállalkozó összeszedett Európa minden részéből körülbelül száz törpét abból a czélból, hogy mutogatni vigye őket és Berlinben valóságos törpetelepet teremtsen.

A vállalkozó azonban nem értette a kétszer kettőt elég jól, mert amikor a szervezéssel készen lett volna, kiderült, hogy még igen sok pénzre van szüksége ahhoz, hogy a törpék ellátásáról gondoskodhassék.

A vállalkozó régi reczept szerint segített magán: megugrott, a kétségbeesett törpék nagy felvonulást rendeztek Berlinben, hogy a berliniek tudomást szerezzenek a nyomorukról és elhelyezzék őket berlini varietékben, meg a vidéken, a mi sikerült is.

A képeken bemutatott törpék között legérdekesebb az ötvenhat éves Tom-Tom, aki alig hetven czentiméter magas. Nyolcz nyelvet beszél perfektül. Van egy husz éves törpe, a kinek zenei talentuma kelt bámulatot.

A törpék közül némelyik nős, családos s normális fejlettségü gyermekeknek szülei. Az egész törpetársaság azonban mindenesetre groteszk benyomást kelt és különösen bántó a sivitó, vékonyka hangjuk.