Drága lovak és hintók

A bajor Wittelsbach uralkodóházról tudjuk, hogy a királyi család minden tagjának szinte örökletes hajlama a müérzék, a szép és drága tárgyaknak szeretete. Meg is látszik ennek a hajlamnak nyoma mindenütt, a hol a bajor uralkodók, vagy uralkodóházbeli tagoknak müszeretete érvényesült.

Remek épitkezések, mütárgyak, kincseket érő müipari czikkek, festmények, ékszernemüek hirdetik a Wittelsbachoknak kétségtelenül, finom, de egyuttal rettentő költséges müérzékét. Az elhalt Lajos bajor királynak volt például egy remek pipája, a melyre a bajor udvari hatos fogatu faeton volt kifaragva.

Ez a pipa, a mely valóságos müremek, sok-sok ezerbe került, mert nemcsak müipari, hanem faragászati értéke is van és évek teltek el, a míg a mestere elkészítette. Híresek Európa szerte a Wittelsbachok udvari lovai, diszhintói.

Egész vagyon fekszik a paripákban, néhány millió korona értéket képviselnek a diszhintók, faetonok, lótakarók, nyergek, a melyek az arany- és ezüstmunkától sulyosak és mindenképp alkalmasak arra, hogy megbámulják. Itt közöljük a hatos fogatu faeton képét.