Ilona szerb herczegnő esküvője

Uralkodóknál szokásos pompa és fény között folyt le az a politikailag is igen érdekes esküvő, a mely Ilona szerb herczegnő és Konstantinovics János orosz herczeg személyében a pétervári és belgrádi udvarokat oly közel hozta egymással.

Az esküvőn résztvett a czár és a czári család számos tagja, ott volt Péter szerb király, a szerb trónörökös és nagyszámu előkelőség. Tévedtek azok, a kik abban reménykedtek, hogy az esküvő minden politikai tüntetés hiján fog lefolyni, mert az esküvői ebéden elhangzott pohárköszöntők eléggé le nem tagadható jeleit adták annak, hogy az esküvő alkalmából Oroszország és Szerbia ismét megbékültek, ezentul tehát Szerbia a pétervári udvar politikai vizein fog evezni.

Legendákat beszélnek azokról a nagyértékü ajándékokról, a melyekkel a szerb herczegnőt házassága alkalmából elárasztották. Miklós czár egy ötszázezer korona értékü briliáns diadémot ajándékozott a fiatal asszonynak. A herczegnő nénjének, Heléne olasz királynénak ajándékát, egy ékszeres doboz tele karkötővel, nyaklánczokkal és diadémmal, félmillió lírára becsülik.

De ezenfelül se szere, se száma a hihetetlen értékü egyéb ajándékoknak. A fiatal asszony nagyatyja: Miklós, Montenegro királya egy százezer korona értékü gyöngysort ajándékozott unokájának, két nagynénje: Anasztázia és Milicza pedig Krim közelében egy nagykiterjedésü birtokkal lepték meg hugukat.

Meg kell állapítani, hogy a fiatal pár rokonsága valósággal versenyre kelt, hogy minél értékesebb ajándékokkal kedveskedjék a fiataloknak. Maga az esküvő mesés pompa között folyt le, szemtanuk állítása szerint a czári család olyan fényt fejtett ki, a minőről erre mifelénk még csak álmodni sem lehet.

Az orosz czár és az orosz nagyherczegek valósággal tüntetni akartak abban, hogy a külföldi előkelő vendégek elcsodálkozzanak a kifejtett nagy fény és pompa felett. A fiatal pár boldogságát ez idő szerint semmi sem zavarhatja, de hogy ez a házasság a nemzetközi politika vizeit nem fogja-e felkavarni? az már nincs kizárva.