Képlopás a párisi Louvreban

A párisi Louvreben óriási lopásnak jöttek a nyomára. Egyetlen kép, egy igazi Lionardo da Vinci-féle müremek, a müvészi néven „Mona Lisa” másként „La Gioconda” névvel ismert gyönyörü képet valaki ellopta. Lapunk zártáig nyoma sincs annak, hogy ki lehetett a tolvaj.

A kép müértéke és átvitt értelemben pénzbeli becse megfizethetlen. Milliókat ért és milliókkal sem pótolható. A nagy Lionardo da Vincinek csak igen kevés egészen hiteles müve maradt az utókorra. Közülök, a milanói Urvacsora, szörnyen megviselt állapotban maradt reánk. A mester többi müve közül az eltünt Gioconda volt az, a mely legteljesebben megőrizte számunkra Lionardónak sajátos müvészetét.

Majd négyszáz esztendeje volt a halhatatlan festmény a franczia nemzet tulajdona. Még I. Ferencz király, a kinek Leonardo az udvari festője volt, szerezte meg tőle ötezer aranytallérért, a mi akkoriban hallatlan summa volt. Élete utolsó szakában, ötven éves korában festette meg Leonardo az arczképet, a mely Francesco del Giocondo firenzei gazdag kereskedőnek s Leonardo barátjának feleségét ábrázolja.

A szép nápolyi leány a harmadik felesége volt a nála jóval idősebb urának és 1495-ben kelt össze véle. A monda szerint az öregedő müvész – korának egyik legszebb férfia – olthatatlan szenvedélylyel belészeretett a fiatal nőbe. 1500-tól 1503-ig dolgozott a mester ezen a képen.