Kötelező koronaszámítás és kétkoronás ezüstpénz

Lukács László pénzügyminiszter a képviselőház mai ülésében két törvényjavaslatot terjesztett be, a melyek közül az egyik kétkoronás ezüstérmék verését rendeli el és egyúttal kötelezővé teszi a koronaszámítást a magyar birodalom egész területén. Sietünk azonban megjegyezni, hogy a javaslat e részének nagy hiánya van, mert a koronaszámítás kötelezettsége nincs ellátva büntető szankczióval, mint Ausztriában. E nélkül pedig aligha érünk czélt. Ellenben az ezüstpénz szaporítása igen nagy hasznára lesz az általános forgalomnak.

A másik törvényjavaslat az Ausztriával való érme- és pénzszerződés meghosszabbításáról, illetőleg pótszerződés kötéséről szól.

Az első törvényjavaslat rendelkezése szerint a magyar szent korona országainak egész területén a kereskedők és iparosoka közönséggel szemben csak a koronaértékben való számítást használhatják. Tilos ennélfogva más, mint a koronaértékben való számítás használata ajánlatokban, számlákban és a nyilvánosságnak szánt egyéb közleményekben, továbbá kirakatokban, üzlethelyiségekben, kiállításokon, vásárokon és hasonló alkalmakkor. 

Ugyanez a törvényjavaslat rendeli el a kétkoronás ezüstérmék verését.
A kétkoronás súlya tíz gramm lesz, vagy egy kilogramm ötvözött ezüstből száz darab kétkoronásat vernek. Egyelőre mindössze 15 millió korona értékű kétkoronást vernek.

Az új kétkoronás kép lapján a király mellképe lesz az 1892. évi XVII. törvényczikk 5. szakaszában foglalt körirattal. A hátsó lapon lebegő angyalok tartják a magyar koronát, a mely alá koszorúba foglalva lesz az értékjelzés; 2 korona és a verés évszáma. A kétkoronás karimája sima és rajta mélyített betűkkel e szavak lesznek: Bizalmam az ősi erényben. A két koronásokat kizáróan az állam számlájára verik.

Egyidejűleg elrendeli a javaslat, hogy az eddig forgalomban lévő 60 millió korona egykoronás ezüstérmén fölül további 30 millió korona egykoronás ezüstérme verendő. A törvény kihirdetése napján lép életbe, de a két és egykoronás érmék verésére vonatkozó rész csak akkor, ha az osztrák kormánynyal megfelelő szerződés köttetik. Erre vonatkozik a második törvényjavaslat, a mely az Ausztriával kötendő pótszerződést tartalmazza.