A földmívesek tudakozó irodája

A gazdasággal foglalkozó embernek őszszel és télen sokkal több ideje van arra, hogy a saját ügyei után nézzen. Mint mondani szokták, nyáron a szántóvető ember meghalni se ér rá a dolgától, így őszre, télre maradnak azok a dolgok, a melyekkel kilincselés, utazgatás, hivatalokba való időtöltés jár.

De mennyivel kedvezőbb helyzetben van a gazda, vagy munkás most, mint nem is régen.
Hiszen ha tisztában van azokkal az intézményekkel, a melyeket javára állítottak fel, akkor már tudnia kell arról, hogy van a fővárosban egy országos iroda, a melynek az a hivatása, hogy a gazdáknak és munkásoknak ingyen, ügyesbajos dolgaikban tanácsot adjon. Ez az iroda a földmívesek tudakozó irodája, mely a földmívelésügyi miniszterium (Budapest V. országház-tér) a palota II. emeletén a 86. szám alatt van. 

Eddig, ha az atyánkfia felutazott a fővárosba, órák, sőt napok hosszat is ődöngött a nagyváros utczáin, a rohanó emberek között idegenül, senkitől meg nem hallgatva, a maga dolgával elfoglalt emberek gorombaságait, vagy értetlen magyarázatait tűrve, szenvedve. És különféle hivatalokban, a véletlen és nagyobbrészt a dologhoz nem értő, avatatlan emberek tanácsa szerint kellett igazodniok: így nem csoda, ha a dolga végezetlenül, eredménytelenül jártak el. Legtöbbször napokig sikertelenül fáradoztak azon, hogy vajjon a kérésük, panaszuk mely illetékes hatósághoz tartozik, avagy tárgyalás alatt lévő ügyük mibenlétéről ki adhat felvilágosítást. 

S a nélkül, hogy ügyük állásáról tájékozódhattak volna, kénytelenek voltak hazautazni.
Sokszor ráadásul még a hiszékeny falusi emberek kizsákmányolásával üzérkedő ügynök kezébe is kerültek, a kinek hiábavaló munkájáért jól meg is fizettek s elment a kedvök attól, hogy szeretett fővárosunkat hamarosan viszontlátni siessenek. 


A földmívelésügyi miniszter tehát az egyszerű falusi nép érdekeit megóvandó, állíttatta föl „Földmívesek Tudakozó Irodáját”, hogy mindazok, a kik a földmívelésügyi miniszteriummal kapcsolatosan más miniszteriumba tartozó ügyekben szeretnének felvilágosítást kapni, szakszerű tanácsokat, kimerítő válaszokat kaphassanak. 

Azt hiszszük, hogy a ki e sorokat elolvasta és elég élelmes minden okos dolgot a maga javára fölhasználni, az, ha a fővárosban és pedig a földmívelésügyi miniszteriumban ügye van, nem keríti nyakába a csikos tarisznyát, nem vált vasúti jegyet s nem indul el Hübele Balázs módjára, hanem először levélben fordul a tudakozó irodához, vagy ha épen ugyis felmenője van, személyesen köszönt be az országos tudakozó irodába. Itt aztán ingyen eligazítják, tájékoztatják, a dolgához segítik. Nem kell ácsorogni és időt tölteni. 

Tízezer okos ember már így cselekedett.
Az iroda vagy levélben, vagy a ki személyesen fordult hozzá, élőszóval adott útbaigazítást. Persze az iroda nem közvetítő hivatal, melyek a gazdaságra tartoznak, a földmívelésügyi miniszteriumba felkerülő panaszuk, beadványuk állásáról. Mindezt elvégzi ingyen. Azért népszerű az iroda, a hova egyszerű levéllel is lehet fordulni.