Kis gazda rovat

Öreg fák átültetése

Eredeti eljárást közöl erre vonatkozólag az amerikai Egyesült-Államok gazdászati intézete.
Nevezetesen mikor a vén fát átültetik, az egyik vastagabb gyökerét simán átvágják és gummicsövet erősítenek rá, melyet vizzel töltenek meg. Ezután a cső szabad végét magasra emelik, úgy, hogy magasabban legyen a fa koronájánál.

A csőben levő víz nyomása a vizet a fába szorítja egészen a tetejéig: annál az ismert fizikai törvénynél fogva, hogy a magasan álló víztömeg, ha csövön vezetik, ugyanolyan magasságra törekszik feljutni, mint a hol maga van. Ezen alapszik a szökőkutak készítése is, a melyek annál magasabbra és erőteljesebben lökődnek fel, minél magasabban áll a vizet szolgáltató forrás.

Ha a fent leirt módon átültetett fánál alkalmazzuk ezt a törvényt, a hatás már negyvennyolcz óra mulva jelentkezik. Áprilisban, igen rosz időben ültettek Amerikában át egy bükkfát, a mely május végéig életjelt sem adott magáról. A gumicső alkalmazása után hat nap mulva a fa kezdett rügyezni, majd levelet is hajtott.

Május közepén olyan szilvafán alkalmazták a mesterséges viznyomást, a melyet egy hónappal ezelőtt ültettek át s a melynek rügyei a hőségtől és szárazságtól már fonnyadtak voltak: egy hét mulva a bimbói szépen kinyiltak.

Más kisérlet alkalmával húsz almafát áprilisban minden óvatosság mellőzésével ültettek át, de a legtöbbet azonnal a gumicsövekkel látták el: egy hét mulva a fák rügyeztek, két hét mulva pedig a többiekkel együtt is tovább tenyésztek. A mely fát ugyanakkor ültettek át, de gumicsővel föl nem szereltek, vagy hátramaradt fejlődésében, vagy pedig kiszáradt. 


A piszke trágyázása

Ha a piszkét istállótrágyával megtrágyázzuk, tapasztalás szerint a gyümölcsök száma csökken ugyan, még pedig mintegy 25 százalékkal, nagyságuk azonban annál inkább gyarapszik, az egyes bogyóknál átlag 30 százalékkal.

Ez a jelenség annál szembetünőbb, minél gyengébb növésű fajtával van dolgunk.