Méhész-egyesület Pápán

Lapunk hasábjain már több izben rámutattunk arra, hogy a méhészet mily hasznos foglalkozási ág és hogy mennyire helyén való, hogy azzal idevágó gazdasági berendezéseinknél és az aránylag kis munkánál, de jó jövedelemnél fogva, melylyel ezen kereseti ág jár, foglalkozzunk.

Örömmel üdvözöljük tehát, hogy Pataki Béla II. méhészeti kerületi szaktanár kezdeményezésére pápai és pápavidéki méhészek egy méhészegyesület alakitását határozták meg. E célból f. hó 13-dikára alakulógyülés hivatott össze Pápára a városház közgyülési termébe, melyen a meghivott helybeli és vidéki lelkesebb méhészek közül mintegy 30-an jelentek meg.

Az alakulógyülés egyhangu lelkesedéssel kimondta, hogy a célbavett egyesület Pápa székhelylyel és az összes dunántuli vármegyék méhészeti érdekeit felölelő „Dunántúli Méhész Egyesület” cimmel megalakul; mire a gyülés a bemutatott alapszabálytervezetet többek hozzászólása után végleg megállapitotta s annak miniszteri megerösitése után leendő leérkeztéig, illetve az azután tartandó tisztviselőválasztásig az ügyek ideiglenes vezetésére általános felkiáltással megválasztotta: ügyvezető alelnökül Pataki Béla méhészeti szaktanárt, titkárul Jilek Ferenc pápai igazgatótanitót s választmányi tagokul a helybeliek közül Gyurátz Lászlót, Hauptmann Sándort és Hetessy Dánielt, a vidékiek közül pedig Nádasdy Gyula mezőlaki, Sümeghy János nemesszalóki és Szemethy Gyula bakonytamási tanitókat.