A német császár a békéről

Vilmos német császár Straszburgban jártában augusztus 30-án a diszebéden pohárköszöntőjében a következő érdekes nyilatkozatot tette:

- Örömmel adok kifejezést önök előtt ama legbensőbb meggyőződésemnek, hogy az európai béke nincs veszedelemben. Sokkal biztosabb alapokon nyugszik, sem hogy irigység és roszakarat sugallta cselszövések és rágalmazások egykönnyen ledönthetnék. Szilárd biztosítéka a békének első sorban Európa uralkodóinak és államférfiainak lelkiismerete, akik Istennel szemben felelősnek tudják és érzik magukat a vezetésükre bizott népek életéért és jólétéért. Másrészt a népek óhaja és akarata is arra irányul, hogy békés továbbfejlődésben élvezhessék a haladó kultúra nagyszerű vivmányait és békés továbbfejlődésben élvezhessék a haladó kultúra nagyszerű vivmányait és békés versengésben mérhessék össze erőiket. Végül pedig biztosítéka és záloga a békének a német szárazföldi és vizi haderő: a fölfegyverzett német nép.

Németország a midőn büszkén gondol haderejének összehasonlíthatatlan fegyelmezettségére és becsületérzésére, el van határozva, hogy a nélkül, hogy másokat fenyegetni akarna, haderejét továbbra kiépíti és olyan szinvonalon tartja, a mint érdekei kivánják – senki kedvéért, senki kárára.