A balkáni helyzetről

Szerbia csendesedik, de dolgairól azért majdnem minden nap esik szó. Most például arról érkezik jelentés, hogy nagyszabású hadiszerszállítási csalásnak jöttek a nyomára. Fölfedezték, hogy a hadsereg számára mostanában szállított puskapor és egyéb lövőszer legnagyobb része értéktelen szemét. A visszaélésben, hir szerint, nagyállásu katonatisztek is részesek.

A bolgár szobranyéban érdekes nyilatkozatok hangzottak el a kormány részéről. Sokaknak ugy tetszhetik, hogy a bolgár miniszterek, a kik nagyon is igyekeztek Oroszország és Törökország kedvében járni, kissé túlzott mértékben iparkodtak megtagadni a kettős monarchiához való szorosabb viszonyt a most végbement eseményeket illetőleg.

Egy bécsi ujság legutóbbi számában azt a riasztó hírt közölte, hogy a monarchia Szerbia ellen már a legközelebbi napokban erélyes katonai intézkedéseket fog tenni. Pöschl udvari tanácsos, alsó-ausztriai tőzsdei biztos, megjelent a bécsi tőzsdeteremben, a hol ez a híradás természetesen izgalmat keltett és hitelesnek jelzett értesülések alapján valótlannak nyilvánította a bécsi lap közlését. Az udvari tanácsos kijelentése szerint a helyzet épen ellenkezőleg nyugodtabb, a kedv Szerbiában józanabbá vált és a dunai monitorok Budapestre visszarendeltettek.