Andrássy a választójogról és a nemzeti érdekekről

Andrássy Gyula gróf belügyminiszter: Uraim, mindenhez jogunk van, csak ahhoz nincs, hogy eltékozoljuk azt, a mit őseink nehéz munkával és vérrel szereztek s a mit örökségül hagytak reánk. (Zajos helyeslés. A balpárt és a nemzetiségek folyton kiáltoznak; az elnök nyugalmat kér.) Nincs állam a világon, a hol a választójog teljesen egyenlő volna, vagyis, hogy minden polgár egyforma értékű politikai jogot gyakorolna. (Megujuló nagy zaj.)

Csak egy szempont lehet irányadó e parlamentben, hogy tudniillik milyen választási reform válik javára a magyar nemzetnek. Elv az, hogy minden osztály, minden érdek képviselve legyen, mert ha valamely osztály nincs képviselve, érdekei igen könnyen mellőztetnek. A törvényhozás félszeg irányt vehet a milliók érdekeit elhanyagolhatja. Ez a parlament iránt való bizalom megrendülésére vezet s így a demagógok mondája könnyűvé válik. Már csak azért is szükséges, hogy a parlamentben valamennyi osztály képviselve legyen.

A legfőbb szükség azonban, hogy a magyar állam vezetése ne kerülhessen a tulzók kezébe, olyan elemek kezébe, a melyeknek végczélja nem a magyar nemzet érdekeinek szolgálata. A mely nemzet ilyen reformot alkotna, nem érdemelne mást, mint pusztulást. (A nemzetiségiek perczekig lármáznak.)