Katonai intézkedések a balkáni helyzet miatt

A béke bizony már elég hosszú idő óta lázas és beteges odalent a Balkánon, hogy ennyi idő alatt – ha akar – már meg is gyógyulhatott volna. De nekidühösödött rácz szomszédaink nem hagyják meggyógyulni.

A szerbek mámora nemcsak, hogy el nem mult, hanem az a láz, a mely elfogta őket – ragadósnak is látszik. A dühöngő kórságot megkapta Szerbiától immáron a fekete hegyek országának, Montenegrónak a népe is, a hol a miniszterelnök vállalkozott arra a demagóg és bujtogató szerepre, a melyet Belgrádban a trónörökös, György herczeg tölt be. Ez is épen olyan hetvenkedő és fenyegető beszédeket mond, nyilatkozatokat tesz, mint Péter király lobogó vérű legény-fia és hiteles hirek beszélik, hogy Montenegró határhegyeire ágyukat vontattak föl, amelyek csövei fenyegetően merednek az osztrák határra, különösen pedig Kattaró városára.

Elégszer kifejtettük és elegendő jelét is adtuk annak, hogy a háborút – noha ennek kimenetele egy pillanatig se lehet kétséges – mi nem kivánjuk és a mennyire csak lehet, kerülni akarjuk. De épen, mert így érzünk és így gondolkozunk, elérkezettnek látjuk az időt annak a megmutatására, hogy ez az álláspontunk semmiképen se félelemből vagy gyöngeségérzésből ered.

Az ágaskodó kis Balkán-országoknak a szemük elé kell tárni, hogy a monarkia ereje bőségesen elegendő az ő ránczbaszedésükre és ezt a föladatot szolgálták a hadügyi kormánynak az annektált tartományokban tett katonai intézkedései, illetve az ottani helyőrségnek teljes létszámára való fölemelése. Ez az intézkedés még rendkivülinek vagy épen háborúsnak nem mondható, de jele annak, hogy Magyarország és Ausztria teljes tudatában van a helyzetnek, magát meglepetni nem engedi és el van rá szánva, hogy kimondott akaratának érvényességét megoltalmazza.

A szolgálatban lévő magyar és osztrák hajóhad, bécsi jelentés szerint, az idén télen is gyakorlatra megy és manővereit Dél-Dalmácziára is ki fogja terjeszteni. A Monarch, Wien, Budapest és Zenta már tartalékban vannak Pólában s ezek nem vesznek részt a gyakorlatban, a mely még e hónapban megkezdődik. Nem kell hozzá különös leleményesség, hogy a flottának Dalmáczia déli vizein való megjelenése és Montenegró fenyegető magatartása közt megtaláljuk az összefüggést.