A bécsi hóhér Prágában

Ugyanazon a napon, a mikor Bécsben nagy ünnepségekkel, kivilágítással, hálaadó istentiszteletekkel és ágyudörgéses katonai parádéval ülték meg Ferencz József osztrák császárságának hatvan esztendős jubileumát, ezen a zászlólengéses és ordóhullásos napon Ausztriának Bécs után legnagyobb és legnevezetesebb városában, az egykori cseh királyok rezidencziájában: Prágában – a hóhér tartotta komor bevonulását.

A prágai utczák sarkain falragaszokat függesztettek ki, a melyek a hadiállapot elrendelését jelentették be a lakosságnak. Az utvonalakat czirkáló katonai őrjáratok vették megfigyelés alá. A helytartóság épületében összeült a vésztörvényszék. A katonai parancsnokság rendeletet adott ki, hogy a lakosság este tiz órától reggel hat óráig ne hagyja el a házakat.

Ime: statáriummal és hóhérral a nyakán ünnepelte Prága városa a császári jubileumot. A kemény és ijesztő intézkedéseknek meg voltak az előzményei. A nemzetiségi villongás, a mely Ausztria népeit mindig lázban tartota, talán soha olyan vad tűzben nem lobogott, mint a legutóbbi időkben. Bécsben a minapában az egyetem épületében német és olasz nemzetiségű diákok revolverrel lövöldöztek egymásra és ennek a csatának halottja is volt. Laibachban nagy katonai erővel kellett a szlovéneket megfékezni, a kik agyonveréssel fenyegették a német lakosságot, Lembergben lengyelek és rutének veszekednek egymással: de a harcz sehol se volt olyan ádáz, tartós és nagyterjedelmű, mint Prágában, ahol teljes két hónap óta minden nap zavargások voltak véres összetűzésekkel csehek és németek között.

Eleinte a csehek beérték vele, hogy a német diákokat verték el és betörték a németek házainak meg üzleteinek ablakait és kirakatait. Később azonban a zavargások egyre ádázabb karaktert öltöttek, a személy- és vagyonbiztosság már szinte teljesen megszünőben volt és a legutóbbi napokban a zavargás már forradalmi szinűvé vált és antidinasztikus jelenségeket is mutatott. A csehek letépték a kétfejű sasos czímereket, a fekete-sárga zászlót a sárba taposták és Szerbiát meg a szlávok testvériségét éltették.

Erre jött a legszigorúbb intézkedés. A statáriumot kihirdették és deczember 2-án a bécsi hóhér öt pribékjével Prágába érkezett. Most már a halálos rémület csöndje borult a cseh fővárosra, hihetőleg a hóhérnak nem is fog munkája akadni.