Sven Hedin Budapesten

Sven Hedin a világhirü ázsiai kutató, a Magyar Földrajzi Társaság meghivására ellátogatott hozzánk és az Urániában előadást tartott. A hirneves tibeti kutató legutóbb Londonban tartott feltünést keltő előadást s most a magyar fővárost tisztelte meg – ezuttal harmadszor – látogatásával.

Talán kevés utazót ünnepeltek még ugy a müvelt Nyugaton, mint Sven Hedint, de a nagy tudós meg is érdemli ezt az ünnepeltetést. Ázsia szivében már több felfedező kutató-utazó járt, azonban egyiknek nevét sem emelte oly sokszor szárnyára a világ napisajtója, mint az övét.

A bátor utazó életének negyvennégy esztendejéből huszonnégy évet szentelt Belső-Ázsia felkutatásának. A hirneves svéd utazó Japánon keresztül tért vissza hazájába, a hol fényes ünnepségekkel fogadták. Királya: V. Gusztáv, Éjszak-csillaga rendjének nagykeresztjét, míg Éjszak-csillaga brilliánsokkal ékesitett jelvényét már meczénása, II. Oszkár király tüzte az ázsiai sivatagok kutatójának mellére, mikor első nagy utjáról érkezett.

Az oxfordi egyetem ép most fogadta Hedint tiszteletbeli doktorává földinkkel, dr. Stein Auréllal együtt. A franczia nemzet a becsületrend magykeresztesei közé sorozta, a német földrajzi társaság pedig a Nachtigal-éremmel tüntette ki.

A mi földrajzi társaságunk már hat évvel ezelőtt sorozta tiszteleti nagyjai közé.