Hordozható elektromos fürész

A kézügyesség, kézmüipar korszaka sohasem fog letünni, valameddig emberek élnek ezen a sártekén. De hogy az igények haladásával és a szükségletek emelkedésével pusztán az emberi kézimunka nem fogja győzni a feladatot, mert képtelen anyit termelni és pedig oly rövid idő alatt, a mily gyorsan fokozódnak a szükségeletek, azt már az átlagos emberi elme is könnyen átláthatja.

Elég közel fekvő példa ennek bizonyitására a faanyagszükséglet. Elképzelhetetlen nagy arányokban emelkedik ugyanis a faipar. Az óriási hajóforgalom s a hétről-hétre terjedő épitkezés, a rengeteg papirfogyasztás, a alkosság szaporodásával emelkedő butorszükséglet, a közelekedés sokféle eszközei stb. kiszámithatatlan faanyagot emésztenek fel.

Azt lehetne mondani, hogy rövid néhány év alatt óriási hegyeket tarolnak le, ugy megkopasztanak a faóriásoktól, hogy rájuk sem lehet ismerni. Bennünket, magyarokat is közelről érdekel ez a kérdés, mert a Kárpátok rengetegei még ma is óriási erdőségekkel vannak tele s noha az eddigi (mintegy három évtized előtti időig folytatott) erdőgazdálkodás nagy kárára volt az erdei faiparnak, ma márnem csak a törvény holt betüje, de a mindenre kiterjeszkedő állami ellenőrzés is gondoskodik arról, hogy az erdők értékesitése ne történjék a jövő szükségletek kárára.

Ott pedig, a hol faiparról van szó igazi értelemben véve, kétségtelenül nagy szerepet tölt be a faóriások elaprózása, akár a könnyebb szállitás, akár pedig ahelyi szükségeletek szempontjából. Holmi kézi fürészekkel lehet-e takarékosan boldogulni akkor, a mikor száz és száz ledöntött faóriás várja az eldarabolást? Vagy amikor arról van szó, hgy a rendelkezésre álló időt a leggazdaságosabban kell kihasználni?

Erről szó se lehet. Azért érdekes a hordozható elektromos fürész, a melyet kétféle alakban mutatunk be. A szerkezet csekély eltéréssel ugyanaz. A korongfürész tengelye hajtószijátvitellel va egybekötve, a hajtószerkezetet pedig a villamos áram tartja mozgásban.

Ezek a hordozható elektromos fürészek vagy arra vannak berendezve, hogy szerényebb szükségeleteket kell velük fedezni, vagy pedig, ha tartósabb munkát kell végezni, akkor a legközelebbi áramvezetékbe kapcsoljuk be a fürész kábelét és ekként használjuk a fürészt.

A hordozható fürészek természetesen szabályozókkal vannak ellátva, ugy hogy a villamos áram hatását hol fokozni, hol csökkenteni lehet.

Az egyik képen olyan hordozható kézi fürészt mutatunk be, a mely deszkák elfürészelésére alkalmas, míg a másik kép egy tönk elvágására szolgáló fürészt ábrázol.

Mindkét fürésznek gyakorlati kezelhetősége és rendkivüli nagy előnye az időmegtakaritás és munka szempontjából azonnal szembeötlik. A hordozható elektromos kézifürész előnyösségeit legutóbb a nemzetközi maseillei villamossági kiállitáson mutatták be s az erdőkben létesitett famegmunkáló telepekkel hozták kapcsolatba akkép, hogy a telep villamos központjából ez erdőn keresztül kábeleket vezettek el, a melyek bármerre szállitjatók és a fürészbe bekapcsolhatók.